У Франківську розібрались чому питання "тіньової" зарплати досі актуальне


В Івано-Франківську відбулося засідання міської комісії з легалізації заробітної плати та зайнятості населення

27 січня у Івано-Франківську  відбулося засідання міської комісії з легалізації заробітної плати та зайнятості населення, спільно з керівниками і спеціалістами Територіальної державної інспекції з питань праці в Івано-Франківській області, Державної податкової інспекції у м. Івано-Франківську, управління ПФУ у м. Івано-Франківську, департаментів соціальної політики виконкому міської ради та облдержадміністрації, Івано-Франківського міського центру зайнятості, фінансового управління, управління економічного та інтеграційного розвитку, Державної служби боротьби з економічною злочинністю міського відділу внутрішніх справ УМВС.

Питання „тіньової” заробітної плати, на жаль, на сьогодні залишається актуальним. Адже використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить у собі багато негативних моментів, що суттєво впливають на життя людини, послаблюють соціальну захищеність громадян, затримують рух українського суспільства вперед. Тому важливою є робота рейдової міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення. Основними завданнями рейдової робочої групи є: проведення рейдів-обстежень суб’єктів господарювання щодо порядку використання найманої праці відповідно до вимог чинного трудового законодавства та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо соціальних ризиків для громадян, які не легалізують свою зайнятість та отримують заробітну плату неофіційно.

„Основними причинами, по яких роботодавець не хоче оформляти належним чином трудові відносини з найманими працівниками є:

- велике податкове навантаження;

- плинність кадрів. Постійно потрібно реєструвати або знімати з реєстрації трудовий договір з найманим працівником в центрі зайнятості;

- багато працівників виїжджають у інше місто чи за кордон без попередження. У роботодавця виникають труднощі з розірванням трудового договору з працівником в МЦЗ.

Причини, по яких найманий працівник не хоче врегулювати трудові правовідносини з  роботодавцем:

- відрахування із заробітної плати працівника зменшує її розмір;

- нелегальне працевлаштування дозволяє працівнику одержувати соціальні допомоги, розмір яких залежить від суми доходу заявника;

- найманий працівник-студент, прийнятий на роботу із сезонним характером (наприклад, робота на літньому майданчику);

- випускники навчальних закладів, у період пошуку роботи за своєю спеціальність не хочуть „псувати” трудову книжку записом про роботу офіціантом, продавцем тощо;

- сумісники, які вже оформлені офіційно на іншій роботі”, – розповідає директор Департаменту соціальної політики Олександра Заклинська.

З нового року набув чинності Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці”, яким визначає ряд змін до Кодексу законів про працю України. Вищезазначеним Законом значно посилено відповідальність за порушення у сфері праці.

За словами Олександри Заклинської, у Департаменті соціальної політики виконкому міської ради працює „гаряча лінія” для надання роз’яснень з питань дотримання законодавства про працю, на яку громадяни зможуть повідомити про факти порушення трудового законодавства.