У Франківську від початку карантину зросла кількість безпритульних тварин


Кількість безпритульних тварин від початку карантину зросла в Івано-Франківську.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла голова благодійної організації "Дім Сірка" Наталія Когут. Водночас офіційної інформації про те, що домашні та безпритульні тварини можуть захворіти та передати COVID-19, немає.

Про це розповів лікар ветеринарної клініки "Добродій" Остап Копій. Однак після контакту із тваринами та у догляді за ними потрібно дотримуватися певних правил гігієни.

Голова благодійної організації "Дім Сірка" Наталія Когут каже, що деякі власники переживають, щоб їхні домашні улюбленці не захворіли на COVID-19 та не інфікували їх: "Ми зараз побачили, що через оцей міф, який, на жаль, поширився серед населення, певний відсоток домашніх тварин опинився на вулиці. Чому домашні? Бо вони мають нашийники і сидять біля якогось під’їзду і чекають, щоб їх впустили. Ми маємо мати ті тести хворіб, які можуть бути у тварин. Для того, аби визначити, чим вона хворіє. Серед таких тестів є і на тваринний коронавірус. Якщо у попередні роки у деяких тварин він був позитивний, то цього року у жодної тварини він не підтвердився. Можна сказати, що Івано-Франківськ не є хворий на коронавірус для тварин".

Лікар ветеринарної клініки "Добродій" Остап Копій розповідає, що тип коронавірусу, який розповсюджений зараз, за класифікацією належить до людських. Офіційних підтверджень, що тварини можуть на нього захворіти та бути носієм, досі не було. За його словами, тварини мають власний різновид коронавірусу, проте він не передається людині.

"Ми розуміємо, що вірус на місці не стоїть. Він постійно змінюється і мутує. Тому однозначно стверджувати, що з часом тварини на людський коронавірус не захворіють – не можна. Але поки таких підтверджених фактів немає", - каже Остап Копій.

Проте, за його словами, тварини, наприклад, собаки або коти, можуть бути носіями інших бактерій та інфекцій. Тому після контакту із ними рекомендує мити руки водою із милом та обробляти лапи тваринам після прогулянки.

Всесвітня організація охорони здоров’я та МОЗ України також повідомляють, що наразі немає офіційних підтверджень того, що домашні тварини можуть хворіти та бути носіями нового коронавірусу. Проте, аби убезпечити себе, рекомендують дотримуватися особистих правил гігієни.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!