У Франківську визначили, яким організаціям дадуть кошти на реабілітацію воїнів


Сьогодні, 12 червня відбулося засідання конкурсної комісії з розгляду проектів соціально-психологічно реабілітації бійців АТО та їх сімей.

Відповідно до рішення облради, цього року передбачено 750 тис. грн. на фінансування проектів з реабілітації ветеранів. Цьогоріч на розгляд комісії подали п'ять проектів, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Оскільки конкурсанти вже вигравали кошти минулого року, то їх попросили також прозвітувати про виконану роботу за минулий рік.

Першими свій проект представили БФ "Франківський опір". За словами голови, ветеранам подобається реабілітація в них.

"Заїзд триває вісім днів, у ньому беруть участь 20 ветеранів. Окрім психологів, масажистів та священика, ми залучаємо спеціаліста з написання бізнес-проектів. Це також метод повернути воїна до мирного життя. У нас програма досить інтенсивна, щоб запустити новий ритм у хлопців і мати можливість багато встигнути. У нас був випадок, коли у солдата-інваліда під кінець заїзду почала відновлюватися права сторона тіла. Цьогорічні заїзди нічим не відрізняються від двох попередніх. Основне, на що ми звертаємо увагу, це тілесна терапія",- прозвітував голова фонду.

Наступним свій проект представили ГО "Лада". Як розповів голова ГО, доцент медуніверситету Ігор Тодорів, їх психологи пройшли спеціальне навчання і мають німецькі сертифікати.

"Ми діємо в рамках протоколів і програм затверджених Міноборони. Співпрацюємо з ветеранських центрами в США. Нашу реабілітацію пройшли близько сотні ветеранів. Також ми залучили нову методику Війна і церква де обговорюємо проблему війни з духовної сторони. В попередніх заїздах вдалося позбавити суїцидальних нахилів трьох воїнів",- каже Тодорів.

Водночас ветеран АТО Ігор Синяк зауважив, що американські програми не підходять для наших воїнів, адже американці воювали на чужій території, а ми на своїй. Тож закликав організацію спілкуватися з ветеранських спілками, щоб знати існуючі проблеми.

Також у ветеранських організацій виникли питання щодо використання коштів на реабілітацію воїнів, адже у проекті написано, що минулого року всі кошти пішли на оплату готельних послуг.

"Може вам варто вибрати інше місце для реабілітації, ніж база відпочинку Байка. Виходить, що кошти йдуть не на реабілітацію воїнів, а на розвиток цього готелю", - зауважив голова Обласної спілки учасників АТО Андрій Долик.

Опісля комісія заслухала представників  ГО «Івано-Франківська обласна спілка членів сімей загиблих, померлих та безвісти зниклих у зоні АТО». Як пояснила представниця ГО пані Леся, проблеми є не тільки у воїнів, а й у родин загиблих, тож вони допомагають таким людям.

"У нас нещодавно було три спроби суїциду мамів воїнів та вдови. Тож наша реабілітація буде проходити в Гошівському монастирі. З родинами будуть працювати капелани, які пройшли фронт і можуть зрозуміти ці сім'ї. У таких родин є багато проблем і внутрішніх конфліктів між батьками загиблих воїнів та невістками",- пояснила представниця ГО.

У свою чергу психолог проекту Наталія Чаплинська зауважила, що конфлікти в таких родинах часто затягуються і родини сваряться, замість того, щоб разом пережити горе.

"Щоб допомогти родинам почути один одного ми вирішили зробити такий проект. Це довга тренінгова робота, а опісля, за потреби і індивідуальна робота",- пояснює Чаплинська.

Єдине питання, яке схвилювало присутніх ветеранів АТО, чому Гошівський монастир поставив досить високу ціну за проживання і харчування таких сімей під час реабілітації. 

Наступними свій проект представив очільник Центру реабілітації учасників АТО та їх сімей Бандерівський схрон Ігор Чернецький.

"Ми допомагаємо нашим побратимам вилізти з ями. Більшість з присутніх ветеранів були у нас на реабілітації. Підтримуємо хлопців, які залишилися непоміченими вдома, у психоневрологічному диспансері. Якось так склалося, що всі суїцидники проходять через наш проект і ми їм допомагаємо. Найголовніше, що у нас є, це робота "Побратимів", яка дає навіть кращі результати, ніж психологи. Ми робимо ставку на Будинок ветерана де воїнів повертаємо до мирного життя",- каже Ігор Чернецький.

Особливістю реабілітації в Бандерівському схроні буде програма "Друг героя", де з воїнами працюватиме спеціально навчена собака. Наразі в Україні є всього 4 таких собаки, що можуть працювати з ветеранами АТО. Ще одну готують спеціально для "Бандерівського схрону".

Останніми свій проект представили ГО "За покликом серця", які займаються реабілітацією вже три роки.

"Програма у нас напрацьована, але кожного року вдосконалюється. Особливістю хотілося б виділити, що в ході реабілітації, ми залучаємо до роботи з бійцями неблагополучних дітей з інтернату. Три дні, які вони проводять разом дуже позитивно впливають на одних і інших", - каже представниця організації.

На завершення обговорення психолог конкурсної комісії зауважила, що психологи у проектах є, але не всі роблять те, що необхідно.

"Людина яка повернулась з війни має травму і психолог має працювати саме з травмою. Тому психолог, якого ви берете у проект, має мати не тільки "корочку", а досвід роботи з психотравмами. Друге, на що хочеться звернути вашу увагу - психолог має вміти розібратися хто приїхав. Адже у воїна може бути травма пов'язана з війною, а може бути шизофренія. В такому випадку головне не нашкодити і не стимулювати суїцидальні нахили. Адже під час реабілітації, такому ветерану комфортно, його вислухають, а після повернення додому він може звести рахунки з життям",- наголосила психолог.

Після представлення проектів, члени комісії разом з учасниками АТО приступили до обговорення і визначення проектів-переможців.

За результатами конкурсу фінансування отримали: ГО «Івано-Франківська обласна спілка членів сімей загиблих, померлих та безвісти зниклих у зоні АТО», БФ "Франківський опір", ГО "За покликом серця" та Центру реабілітації учасників АТО та їх сімей Бандерівський схрон.