У Франківську визначились, як виглядатиме пам'ятник Славі Стецько


На засіданні 29 січня 2020 року конкурсна комісія під головуванням заступника міського голови Івано-Франківська Олександра Левицького визначилася з переможцем ескізного проекту пам’ятника українській політичній діячці, журналістці, співорганізаторці Червоного Хреста УПА, жіночої мережі і юнацтва ОУН – Славі Стецько.

На розгляд конкурсного журі було заявлено чотири роботи, одна з них не була представлена через відсутність автора, повідомляє Управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності ІФ міської ради.

Представлено:

  • робота № 01 авторського колективу у складі скульптора Ігоря Семака та архітектора Євгена Шатирка;
  • робота № 02 (у двох варіантах розміщення пам’ятника) авторського колективу у складі скульптора Володимира Семківа та архітекторки Юлії Семків;
  • робота № 04 скульптора Дениса Шиманського.

Робота № 01. Скульптура камерного характеру. Це стилізований бюст у вишитій сорочці. Дві піварки символізують старше та молоде покоління, об’єднане на місці дотику емблемою КУН. Висота пам’ятника – 2.5 м. Виконання – бронза.

За словами авторського колективу, зі сторони паркувального майданчика пропонується сформувати півкруглу площу з діаметром 24 м, з південного боку якої розмістити пам’ятник з орієнтацією на вул. С. Стецько. Пам’ятник перекликається з меморіальною дошкою.

Робота № 02. Авторський колектив представив два варіанти розміщення пам’ятника:

Варіант 1. Розміщено скульптуру у існуючому сквері, у ніші, поруч з лавками. Проект зроблено трикутником, розвернутим перпендикулярно до вулиці та доріжки. Це камерна скульптура. Використано різні матеріали: граніт, бронза, листова сталь, товщиною 20 мм. Висота пам’ятника 2.5 м. У роботі – Слава Стецько є юною дівчиною, окриленою ідеєю незалежної України, яку пронесла через все життя. Позаду неї символи КУН-ОУН. Скульптор пояснив, що позаду пам’ятника на фасаді встановлено меморіальну дошку з портретом у зрілому віці. Робити повторення не доречно.

Крім цього, Стецько розпочинала політичну діяльність у молодому віці. Зображення виконано за світлинами. Варіант 2. Цей же пам’ятник встановлюється на протилежному боці вулиці, у просторі між будинками. Це місце краще підходить з точки зору освітлення пам’ятника. У перспективі буде виконано благоустрій пішохідної зони, що покращить архітектурне середовище двору.

Робота № 04. Скульптором запропоновано встановити пам’ятник на розі вул. Є. Коновальця – вул. С. Стецько. Це композиція вертикального блоку клиноподібної форми з граніту з портретом С. Стецько, який розміщено на ньому. Клин підкреслює характер жінки, яка відстоювала та боролася за незалежність України, попри опір системи. Композиція розміщена на рівні мощення. Висота клину – 1.9 м, ширина – 1.8 м. Висота голови 0.6 м.

За результатами відкритого голосування, конкурсне журі визнало переможцем конкурсу роботу за № 02 (варіант 2) авторського колективу у складі скульптора Володимира Семківа та архітекторки Юлії Семків. Друге та третє місця вирішили не присуджувати. Переможця конкурсу буде премійовано на суму 5 000 (п’ять тисяч) гривень. Двох інших учасників – на суму по 2 500 (дві тисячі п’ятсот) гривень.

Відповідно до програми «Івано-Франківськ – місто героїв», структурним підрозділам виконкому доручено опрацювати історичну довідку для QR-коду на пам’ятнику.