У Франківську запрацював «Центр первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги"


Відтепер в Івано-Франківську функціонує «Центр первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги Івано-Франківської міської ради».

Таке рішення підтримала сесії міської ради 2 травня. Мета кроку – оптимізація фінансів, їх концентрація в одній структурі та збереження працівників медичних закладів.

Як запевняють в міському управлінні охорони здоров’я, цей крок носить радше юридично-документальний аспект. Згідно з рішенням нове комунальне підприємство об’єднає послуги надання первинної та діагностично-консультативної допомоги. Новий заклад включає в себе 5 міських поліклінік та амбулаторно-поліклінічну службу міської дитячої лікарні. Кадрових скорочень – не передбачається.

За словами міського голови Руслана Марцінківа, на такий крок місто пішло в контексті реформ Міністерства охорони здоров’я. Адже невдовзі первинна ланка медичної допомоги (а це саме поліклініки!) фінансуватиметься державою виключно за посередництвом подібних центрів.

«Вже зараз можна переконатися, що центральна влада під оголошенням проведення реформування, має на меті виключно вказівки. Ніякої ж фінансової допомоги для її реалізації на місця не виділяється. На жаль, ми бачимо, що проблеми з фінансуванням будуть. Тому потрібно створювати такі структури, які будуть мобільними та концентруватимуть кошти. Лише тоді фінансування буде надходити з державної медичної служби, яка буде єдиним розпорядником коштів», - пояснив Марцінків.

Начальник управління охорони здоров’я Марія Бойко запевнила, що конкретно рішення про такі зміни в роботі медичних закладів ніяк не вплине на обслуговування пацієнтів. Єдині нововведення, які чекають українців і франківців зокрема, - це кроки в напрямі впровадження самої реформи.

«Першим таким кроком є усвідомлення необхідності підписання декларації з сімейним лікарем. І тільки через контакт із ним пацієнт зможе отримати направлення для діагностики у вузького спеціаліста», - наголосила Марія Бойко.