У Галичі відкрилась виставка «Різдвяні мотиви Прикарпаття»


У Музею етнографії Національного заповідника «Давній Галич» відкрилася традиційна виставка «Різдвяні мотиви Прикарпаття».

З давна, Різдву передував чотиритижневий Різдвяний піст (Пилипівка), з 27 листопада до 6 січня. У цей час виконувалися всі хатні роботи: садибу прибирали, хату білили, вивішували найкращі рушники, розкладали килими. На Прикарпатті оздоблювали особливо урочисто. Ставили символ усіх трьох зимових свят – дідух (сніп з колосків жита чи пшениці, зібраних наприкінці жнив). Зерно з дідуха зберігали до весни., а пізніше додавали до посівного – щоб зібрати багатий врожай. Різдвяні свята на Прикарпатті тісно пов’язані із культом предків, з вшануванням душ померлих. Відтак, усі дванадцять пісних страв Святої вечері, які обов’язково мають бути на кожному столі, а особливо кутя, мають залишатися на столі до ранку. Таким чином, вшановуються душі померлих родичів.

Вранці 7 січня всі йшли до церкви, щоб віддати шану Новонародженому Христові. Після закінчення церковної відправи родина знову збиралася на святковий обід, який вже не був пісним, та починалася велика різдвяна гостина. Сало, ковбаса, різні смаженості та копченості, все за чим сумувала під час посту душа, повинно стояти на столі. Дуже давньою є українська традиція миритися в цей день, пробачати одне одному образи, свідомі і несвідомі, щоб у повній мірі відчути радість життя.

У Музею етнографії Національного заповідника «Давній Галич» відкрилася традиційна виставка «Різдвяні мотиви Прикарпаття». У хатах-експонатах представлені колоритні атрибути народних вірувань та звичаїв жителів Прикарпаття, такі як Різдвяна шопка, дідух, посуд для Святої вечері тощо. Все це також доповнено сакральними образами.

Різдвяна виставка у нашому скансені здатна розбудити у відвідувачів щиру ностальгію за тим самим сільським Різдвом, родом із дитинства. Тож колектив працівників музею гостинно запрошує всіх охочих відвідати Музей етнографії та дізнатися більше про особливості святкування Різдва на Прикарпатті.