У Харкові намагаються "віджати" підприємства «Вертикаль» і «Перспектива»?


На редакційну пошту "Бліц-Інфо" надійшов лист про те, що відомі харківські бандити Ігор Сало і Артур Гарибян намагаються «віджати» два місцевих підприємства. Пубілкуємо його без змін:

Про цей факт журналістам стало відомо від керівників харківських підприємств «Вертикаль» та «Перспектива». Власне ці два заводи і намагаються захопити Сало і Гарибян.

«Вертикаль» та «Перспектива» спеціалізуються на виготовленні електрообладнання. За словами керівництва, проблем із законом до нинішнього часу не мали.

Але буквально кілька місяців тому на «Вертикаль» і «Перспективу» звернула увагу прокуратура. Зокрема, їх звинувачують у махінаціях з ПДВ. Нібито підприємства спеціально завищували свої витрати, щоб потім подати заявку на відшкодування з бюджету України ПДВ в особливо великих розмірах. Керівники обох підприємств вважають ці звинувачення неправдивими. Так як фірми постійно проходили всілякі податкові перевірки. У «Перспективі» і «Вертикалі» підозрюють, що всі їхні нинішні проблеми від того, що відомий харківський бандит Артур Гарибян, який діє під керівництвом агента ФСБ Ігоря Сало, намагаються «віджати» їхній бізнес.

Ми спробували незалежно від керівництва фірм розібратися в сітуаціі. Отже, ні для кого не секрет, що «Вертикаль» та «Перспектива» входять до складу корпорації «Тріол». Президентом якої є Дмитро Хачатуров. Нам вдалося дізнатися, що Хачатуров довгий час співпрацював з Гарібяном. Цей факт підтвердили і працівники «Вертикалі». Довгий час проводити вантажі через митницю допомагав ще один друг Гарибяна В'ячеслав Асанов, власник митного брокера ТОВ «Міленіум». Це вдалося дізнатися, поспілкувавшись з місцевими митниками. Також вони розповіли, що були здивовані тому, що Асанов і представники прокуратури завжди особисто були присутні при огляді вантажів, ніяких прав перебувати в митній зоні у них не було.

Давайте трохи поміркуємо. Два заводи, більше десяти років працюють на території України. Не мають проблем із законом, приносять прибуток. Обидва підприємства працюють з митницею, тобто, є можливість вивозити капітал. Гарибян добре знайомий з їх роботою. Так чому б не використати ці фірми для відмивання грошей: виготовивши 1000 одиниць обладнання, тільки 100 з них переводити чесним шляхом, сплативши всі необхідні платежі та ПДВ, а решта 900, контрабандою, використовуючи «чорні» схеми.

Звичайно, Сало, цікавить не «Вертикаль» та «Перспектива», а саме «Тріол». До речі, співпрацює ця фірма з російським «Газпромом». Саме тому ці фірми і потрапили в поле зору Гарибяна і Сало. У Сало й тут є свої люди, які допоможуть в організації контрабанди та відборі грошей в українців. Але навіть для нього це виявилося занадто складним завданням. Тому й було прийнято рішення «підминати» цей бізнес під себе, починаючи з кампаній-представників.

Але чому «Вертикаль» і «Перспективу» звинувачують саме в справі, пов'язаній з податками? Відповідь вдалося знайти не одразу. Але проаналізувавши оточення Ігоря Сало, стало зрозуміло, хто йому допоміг. Серед знайомих Ігоря Сало є Олег Орлов. Ця людина в 2013 році була призначена в.о. начальника Харківської митниці. Але до цього Орлов працював заступником начальника харківського Управління податкової міліції. Через нього, ми вважаємо, і провели цю справу. Але ж розслідування проти цих двох підприємств розпочала прокуратура. Значить, Сало, який за останні 5-7 років захопив більше десятка українських підприємств, у тому числі і завод інсулінів «Індар», має своїх людей у новій прокуратурі. Оскільки на «Вертикаль» і «Перспективі» зараз йдуть масштабні перевірки.

До речі, під час роботи над цим матеріалом відкрились ще пара фактів рейдерських захоплень, які проводяться під керівництвом Ігоря Сало. Є інформація, що зараз він «працює» над «віджаттям» державних спиртових заводів.

Питання: скільки ще фактів потрібно оприлюднювати, щоб СБУ зайнялася цим персонажем, а прокуратура завела справи за його спільникам?