У Івано-Франківську шукали шляхи примирення суспільства після війни


Сьогодні в івано-Франківську у приміщенні Музею визвольної боротьби ім. С. Бандери відбувся круглий стіл на тему «Політика пам'яті: шляхи примирення українського народу» в рамках проекту «Київський діалог».

На захід зібралися представники громадськості, історики, представники політичних партій, громадські активісти, повідомляє кореспондент Бліц-Інфо.

Директор музею Ярослав Коретчук у своєму виступі зазначив, що політика – це великий пласт проблем і перспектив.

За його словами у багатьох селах в Україні збереглися поховання вояків ще від першої світової війни: хорватів, поляків, росіян і вони не викликають несприйняття. Люди шанобливо ставляться до цих могил, прибирають, відправляють на них панахиди.

“Ми бачимо, що події Першої світової війни не викликають такої гострої конфронтації серед різних частин України. Тому що українці воювали в складі Австро-Угорської армії, друга частина українців у складі російської армії”, – сказав Коретчук.

Також він сподівається, що з часом  ми будемо так само реагувати на події Другої світової війни і сьогодення.

За його переконанням, наші політики мають вже зараз починати шукати шляхи примирення між різними частинами суспільства і діяти, щоб запобігти конфлікту між ними у майбутньому.

Ярослав Коретчук зазначив: “Незабаром, сподіваємося, конфлікт на Донбасі закінчиться, і  буде дилема: все ж таки, частина суспільства, яке там проживає, буде вшановувати бійців “ЛНР” і “ДНР”-формувань. Тоді як в нас тут будуть вшановувати пам’ять тих, хто загинув під час проведення антитерористичної операції”.

На його думку  примирення  у  питаннях історичної пам’яті  мають дати історики , а не політики. Адже саме на історичних протиріччях зіграла Росія, щоб розпалити конфлікт на Донбасі.  Якщо б в Україні швидше знайшли точку об’єднання для різних частин суспільства, то цієї війни можна було б уникнути.