У Івано-Франківську триває кампанія з призначення субсидій


У Івано-Франківську триває кампанія з призначення житлових субсидій – адресної безготівкової допомоги малозабезпеченим верствам населення. Призначається субсидія за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги і обов’язковим відсотком платежу для різних категорій населення.

Субсидія надається уповноваженому власнику (співвласнику) житла, на якого відкрито особові рахунки за місцем реєстрації. Обов’язковою є ще одна умова: усі члени сім’ї працездатного віку, які зареєстровані за даною адресою, повинні працювати, або ж бути зареєстрованими в центрі зайнятості, як такі, що шукають роботу. Мешканці, які без поважної причини не працюють, не навчаються і в центрі зайнятості не перебувають, права на призначення житлових субсидій не мають.

Для того, щоб оформити субсидію, необхідно звернутися до Департаменту соціальної політики, подати заяву, декларацію про доходи і майновий стан.

Директор Департаменту соціальної політики Олександра Заклинська пояснює: „У процесі призначення житлової субсидії соціальні інспектори подають запити у Податкову інспекцію і в МРЕО, щоб можна було визначити, чи правдива інформація у Декларації, чи правомірно призначена субсидія, тощо. Для працюючих осіб обов’язковою вимогою є також подання довідки про доходи. Непрацюючі, пенсіонери, інваліди подають тільки заяву і декларацію, але якщо в складі сім’ї є особа, яка працює або зареєстрована в центрі зайнятості, то вона додає ще й довідку про доходи. Житлові субсидії призначаються з місяця подання заяви”.

Наявність заборгованості за житлово-комунальні послуги не впливає на визначення права на призначення субсидій.

„При заборгованості за житлово-комунальні послуги субсидія призначається, але громадянин зобов’язаний сплачувати обов’язкову частку. Тобто, коли призначається субсидія, по нормі споживання визначаються обов’язкові суми по кожному виду платежу – по газу, по світлу, по теплу, по воді і мешканці зобов’язані сплачувати ці обов’язкові частки. Згідно положення передбачено: якщо ці обов’язкові частки не сплачуються, ми маємо право припиняти субсидію, надалі призначення субсидії відбувається лише за умови погашення заборгованості”, – каже Олександра Заклинська.

 

Довідково

Станом на 1 жовтня 2013 року до івано-франківського Департаменту соціальної політики звернулося 5162 сім’ї за призначенням субсидії, призначено субсидії 4835 сім’ям.

Станом на 1 жовтня 2012 року за субсидією звернулося 6407 сімей, було призначено субсидію 6074 сім’ям.

Протягом жовтня 2013 року Департамент соціальної політики отримав 1560 звернень про призначення субсидії від мешканців Івано-Франківська.