У Калуші презентували унікальну виставку дзвонів


24 травня у калуському краєзнавчому музеї відкрили виставки дзвонів. Вона присвячена 210-й річниці заснування першої дзвоноливарні в Калуші. Виставка триватиме місяць, хоча деякі експонати з приватних колекцій будуть у музеї тільки два-три тижні.

Про пошук і збір дзвонів оголосили рік тому. Тоді ж виникла ідея заснування цілого музею дзвонів у місті. Все через те, що у міжвоєнному Калуші діяли мінімум дві дзвоноливарні. Найпопулярнішими тоді були дзвоноливарі Фельчинські, які отримували замовлення не тільки з Другої Речі Посполитої, але й Європи, обох Америк, Азії, пише KalushNews.City

Виставка дзвонів розпочалась з театралізованої "Легенди про дзвін". Текст зачитували акторки народного аматорського театру "Легенда" — Леся Піцик та Оля Білоус. 

​Легенда розповідає, що Матір Божа з ангелами залишили квіти на землі — дзвоники. Їх знайшов єпископ і пообіцяв відшукати майстра, який зможе виготовити такий самий дзвін з металу.

Центральне місце в експозиції складали великі дзвони.

Великі дзвони експозиції. KalushNews.City

Три з них належать Михайлу Фельчинському. Він є одним з небагатьох представників роду дзвоноливарів у Калуші.

Два дзвони є власністю краєзнавчого музею міста. Ще один передав музею Василь Фіцак. Він стверджує, що саме його дзвін скоріше всього був вилитий у ливарні Фельчинських. Хоча Михайло Фельчинський під час відкриття експозиції зазначив: "Не знати, чи якийсь з цих дзвонів вилитий саме Фельчинськими. Бо дзвоноливарень у місті було кілька."

 

Не має точних відомостей, чи хоча б один з цих дзвонів був вилитий саме Фельчинськими

Позаду дзвонів розмістили інструменти, які використовують у дзвоноливарстві. 

Експозиція складається й з колекційних дзвоників. Їх надали зі своїх приватних колекцій калушани.

Своїми дзвониками поділились і франківські колекціонери. Величезну увагу привертали дзвоники з Англії. Їх передали з антикварті "ШпиндеL". Це тематичний ресторан в Івано-Франкіську.

Свою колекцію з 96 дзвоників особисто представила калушанка Руслана Овсієнко.

В залі краєзнавчого музею було дуже людно.

Під кінець урочистого відкриття виставки представили листівки, конверти та марки. Присвячені вони 210 річниці заснування першої дзвоноливарні в Калуші.

Урочистості завершились під музику карильйону — унікального інструменту, що видає звуки дзвонів, та бандуристок.

На задньому фоні бандуристок - карильйон