У Калуші суд позбавив прав таксиста-пенсіонера, який в'їхав у будинок


Суд на два роки позбавив прав керування транспортними засобами 76-річного калушанина, який навесні цього року, підробляючи таксистом, вчинив ДТП та травмував кількох людей.

Йдеться про аварію, яка трапилася у квітні цього року на вулиці Ковжуна. Вранці того дня авто їхало вверх вулицею і раптово покотилося вниз, з’їхало з проїжджої частини дороги і, злетівши східцями, врізалося у житловий будинок. У салоні перебували пасажири: молодий чоловік і старша жінка. Їх із травмами забрала карета швидкої допомоги. Допомога медиків знадобилася і 76-річному водію, який незадовго до цього пережив інсульт, нагадують "Вікна".

З матеріалів судової справи відомо, що разом із водієм у автомобілі їхало шестеро пасажирів. У районі розташування будинку №3 на ділянці дороги наявний крутий підйом, де водій не впорався із керуванням транспортним засобом, допустив самовільний рух автомобіля заднім ходом, не вжив заходів для зупинки транспортного засобу, допустив зіткнення із кутом будинку. У результаті троє пасажирів отримали травми.

Експерти встановили, що в одного з пасажирів таксі були травми легкого ступеня (закритий компресійний перелом 1-го поперекового хребця II ст., садно в ділянці голови) а у двох інших — середнього (травма лівої руки з відламковим переломом дистального епіметафізу лівої променевої кістки із зміщенням кісткових відламків, перелом шиловидного паростка лівої ліктьової кістки; в другого — травма хребта із компресійним переломом 12-го грудного та 1-го поперекового хребців, закрита черепно-мозкова травма зі струсом головного мозку; рана та синець в ділянці голови; забій м'яких тканин з травматичним набряком та саднами нижньої губи, синці). Ці травми викликали тривалий розлад здоров'я, але не є небезпечними для життя в момент спричинення.

Дії пенсіонера-таксиста суд кваліфікував за ст. 286 ч. 1 КК України, так як він допустив порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило потерпілим середньої тяжкості тілесні ушкодження. Обставин, що обтяжують покарання, встановлено не було. До пом'якшуючих суд зарахував щире каяття. Враховуючи, що обвинувачений є пенсіонером, на нього поширюється дія Закону України «Про амністію у 2016 році». Тож, зрештою, його визнали винним та призначили покарання у вигляді штрафу в розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 3 400 грн. з позбавленням права керувати транспортними засобами на два роки. Проте, відповідно до ст. 86 КК України, на підставі п. ґ ст. 1 Закону України «Про амністію у 2016 році» його звільнили від штрафу.

Судом також було задоволено цивільні позови, заявлені прокурором в інтересах держави в особі КЗ «Центральна районна лікарня Калуської міської та районної рад Івано-Франківської області». Йдеться про 26 736 грн., які водій-порушник все ж буде змушений відшкодувати за лікування потерпілих пасажирів.