У Космацькій ОТГ створюють раду підприємців


Як реалізовується Стратегія розвитку Космацької ОТГ вивчали в рамках моніторингу реалізації цьогорічного стратегічного плану розвитку громади радники Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Під час зустрічі робочої групи з розробки Стратегії розвитку Космацької ОТГ, яку презентували в ІФ ЦРМС, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», в січні цього року, йшлося про два пріоритети – розвиток місцевої економіки і туризму.

З метою розвитку місцевої економіки під час зустрічі було ініційовано створення ради підприємців Космацької ОТГ. Такий крок, говорить заступник голови Космацької ОТГ Іван Лесюк, допоможе місцевим підприємцям знайти порозуміння з владою. За його словами, сьогодні у громаді зареєстровано 42 підприємці, завдяки податковим платежам яких формуються власні надходження до бюджету громади, що у 2018-му склали 4,5 млн. грн.

«Створення ради підприємців у громаді є хорошою практикою. Вона стимулює підприємців працювати легально. Тут вже не влада чинить на них тиск, а вступають в дію принципи внутрішнього регулювання між самими підприємцями. А новостворена рада підприємців буде сприяти збільшенню податкових надходжень і зможе мати вплив з дорадчим голосом на розподіл сум бюджетних коштів, які формуються завдяки сплаті ними податків», - підсумував радник з питань регіонального розвитку Івано-Франківського ЦРМС Ігор Мельничук.

Вже у вересні ініціативна група підприємців Космацької об’єднаної громади буде пропонувати депутатам затвердити створення ради підприємців, до складу якої увійдуть усі зареєстровані в громаді підприємці. На першому її засіданні затвердять положення і оберуть керівний склад.

У сфері розвитку туризму в громаді продовжують працювати над туристичними маршрутами та додатковими атракціями, сервізами для туристів. Зокрема, вже цього року місцеві мешканці створили туристичний маршрут з використанням позашляховиків. А для подальшої роботи потрібно об’єднувати зусилля.

«Розвитком туризму треба займатись системно, для цього потрібно об’єднати зусилля. Це можливо зробити шляхом створення Агенції з розвитку туризму Космацької ОТГ, яка дасть можливість окремим активістам працювати в рамках одного проекту зі створення та маркування туристичних маршрутів у громаді», - зазначив місцевий мешканець та голова ГО «Територія Карпат» Василь Книшук.

А присутній на зустрічі голова Косівської районної ради Павло Ванджурак, який сам родом з с. Брустурів, запропонував такий проект подати на 9 обласний конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування Івано-Франківської обласної ради.