У Косові розгорнули фотовиставку, присвячену збереженню Карпат


З нагоди відзначення 10-ої річниці включення букових пралісів Карпат до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, Національний природній парк «Гуцульщина» проводить ряд просвітницьких заходів для привернення уваги громадськості до проблеми збереження стародавніх лісів Карпат.

Так, з 7 по 13 липня у Косові, на майдані Незалежності та у холі райдержадміністрації, експонується фотовиставка «Захист пралісів. Збереження українського аватару – справа Держави».

Фотовиставка організована в рамках проекту «Збереження карпатських пралісів» Українським товариством охорони птахів за участю та за фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства (Німеччина).

Через об’єктив професійного фотографа відвідувачі можуть зануритися у красу та багатство унікальних пралісів, які ще збереглись в Українських Карпатах.

Насамперед вони дізнаються, що таке праліси, як виглядають, наскільки різноманітні. На світлинах відображені також звірі, для яких праліси є домівкою. Фото зроблені у 2015 році на території національних природних парків Карпат.

Довідково

Праліси – унікальні недоторкані ліси, які існують і розвиваються без втручання людини, виключно за законами природи. Завдяки цьому вони мають високу життєздатність, стійкі у своєму існуванні, і надають надзвичайно важливі екосистемні послуги (регулювання клімату, очищення води, утримання вуглецю, збереження раритетного біорізноманіття, виняткові естетичні й екоосвітні цінності тощо), котрі не в змозі так ефективно надати господарські ліси. В той же час ці ліси після знищення неможливо відтворити.

На сьогоднішній день їх значною мірою знищено. У Європі залишки пралісів збереглися лише у Карпатах, на Балканах і північній Росії.

Пралісів і близьких до них старовікових лісів в Україні залишилося зовсім мало – близько 80 тисяч гектарів (загальна площа лісів України – понад 10 мільйонів гектарів). В Українських Карпатах наразі достеменно встановлено існування майже 48 тис. га пралісів і ще близько 35 тис. га ділянок перевіряються як потенційні праліси чи старовікові ліси.

Близько 30 тис. га виявлених пралісів та старовікових лісів перебувають у межах природно-заповідних об’єктів та охороняються законом, частина з них належить до об’єкту всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та старовікові ліси Німеччини». Решта – окремими ділянками розпорошені серед експлуатаційних лісів. Майбутнє залишків унікальної природної спадщини, в першу чергу тих пралісів, які не входять до складу природно-заповідних об’єктів, знаходяться під загрозою знищення.