У Косові слідчого оштрафували на 17 тисяч – допомагав “косити” від мобілізації


Такий злочин передбачає до 8 років позбавлення волі, однак поліціянт обійшовся штрафом

Косівський районний суд оголосив вирок у справі 27-річного Андрія Сав’юка, якого затримали минулого року на хабарі. За 1300 доларів слідчий Косівського РВ УМВС України обіцяв мешканцю району закрити провадження про ухилення від мобілізації. пише Репортер.

Так, 11 травня 2015 року Сав’юк, всупереч вимог статті 39 КПК України, розпочав досудове розслідування у справі про ухилення від призову за мобілізацією, за статтею 336 Кримінального кодексу України.

Селянину слідчий обіцяв вплинути на помічника прокурора Косівського району Мацьківа, йдеться у Єдиному реєстрі судових рішень. За хабар Сав’юк обіцяв переконати прокурора у відсутності ознак складу злочину, а відтак ухильнику, запевняв, навіть не повідомлять про підозру.

Вже 19 травня правоохоронець зустрівся із правопорушником у кафе “Рояль”, що в місті Косів, та повідомив, що “допоможе” за 1300 доларів США. Це обурило молодика, то ж він звернувся до СБУ й розповів, що слідчий вимагає у нього грошей.

26 травня Сав’юк зустрівся із ухильником від призову у кафе та отримав неправомірну вигоду, про яку вони попередньо домовились. Після цього слідчого й затримали працівники СБУ, із грошима у кишені.

Сам правоохоронець пояснив, що із потерпілим дружив, а гроші – це не хабар, їх він нібито позичив та обіцяв згодом повернути.

Врешті суд визнав Андрія Сав’юка винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною 2 статті 369-2 ККУ та призначив покарання у вигляді штрафу – 17000 грн. Вирок зачитала суддя Марія Крилюк.

Додамо, що суд не знайшов доказів того, що слідчий таки вимагав гроші. Частина, за якою його засудили, передбачає пропозицію надати хабар, без вимагання. Якщо б довели, що Сав’юк вимагав гроші, покарання було б значно суворіше – від 3 до 8 років з конфіскацією майна.