У лісі неподалік Калуша виявлено криївку УПА


6 молодих повстанців довго відстрілювались, а потім, ймовірно, покінчили із життям. Це не кадри із трилеру.

Так у вересні 45-го року у лісовій криївці, що неподалік Калуша, загинули українські патріоти. Аби не потрапити до рук енкаведистів живими. Серед них – надрайонний провідник УПА Володимир Калиній, на псевдо “Артем”, пише Вежа.

Криївку виявити нещодавно. Хоча цей схрон шукали довго, кажуть історики. Адже ліс було вирубано. А разом з ним знищено і чималий березовий хрест, який встановили одразу ж на місці загибелі повстанців. Орієнтиром для нинішніх пошуковців стало джерело, що б’є з-під землі поруч. Cпочатку знайшли старі відстріляні гільзи.

23-річний “Артем” був одним із найстарших у групі. Спогади про нього залишила його наречена Ольга Грозберг. Вона також була підпільницею. Паралельно очолювала організацію Червоного Хреста на Калущині. А ще збереглися акти розслідування НКВС.

А от про наймолодшого із криївки, 18-річного Зеновія Табачука, пам’ятає родина. Племінниця Наталя ініціює перетворення місця загибеля родича у місце віддання шани полеглим за волю України.

У прикарпатських лісах чимало ще не досліджених криївок та схронів, стверджують історики. Це місця, де переховувалися українські повстанці. Найближчим часом краєзнавці планують презентувати відновлені повноцінні криївки у Тлумацькому та Рогатинському районах.