У мешканки Рогатинщини знайшли замасковану плантацію маку


Законом передбачено кримінальну відповідальність за посів 10 і більше рослин конопель та 100 і більше – маку. Однак, громадяни ігнорують вимоги законодавства, сподіваючись, що, можливо, правоохоронці не побачать «замасковані» макові грядки.

Проте, впродовж операції «Мак», яка проходитиме до кінця вересня, правоохоронці систематично виявляють макові посіви і навіть у важкодоступних для людського ока місцях, пише прес-служба Нацполіції.

Так, в Рогатинському районі 45-річна місцева жителька, всупереч вимогам законодавства, посіяла та вирощувала на присадибній земельній ділянці своєї матері рослини маку снодійного у кількості біля 500 рослин.

При виявленні поліцейськими незаконних посівів, майже усі громадяни одностайно пояснюють одне і теж, що сіють мак для сімейних кулінарних потреб, проте не зважають на заборону законодавства та кримінальну відповідальність у разі виявлення недопустимої норми рослин.

Відповідно до ст. 310 Кримінального кодексу України (вирощування снотворного маку або конопель) передбачає штраф до 850 гривень, арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.