У міській раді розповіли про підтримку учасників АТО


Івано-Франківська міська рада постійно співпрацює з громадськими організаціями, які представляють інтереси учасників АТО. У напрямку такої взаємодії вже реалізовано низку заходів з допомоги та соціальної адаптації учасників бойових дій та родин загиблих.

Розпорядженням міського голови представників громадської спілки «Івано-Франківська обласна асоціація учасників та ветеранів АТО» запрошуватимуть на засідання постійних депутатських комісій з правом дорадчого голосу. Двоє представників цієї ж організації, Василь Андріїв і Тарас Шпук, з 22 лютого цього року призначені радниками міського голови на громадських засадах, а Микола Семанишин – з 18 травня.

Що стосується координації роботи виконавчого комітету, у кожному структурному підрозділі визначена відповідальна особа за сектор підтримки учасників АТО. Для ефективної співпраці формується робоча група з представників міської та обласної рад, обласної адміністрації, держгеокадастру, підприємців будівельної галузі та відповідних громадських організацій.

З 20 травня в департаменті соціальної політики запроваджують «Єдине вікно» з надання пільг на житлово-комунальні послуги учасникам АТО та членам їх сімей. Окрім того, створено Міську програму соціального захисту членів сімей загиблих на 2016-2020 роки. Основними її засадами стануть принципи надання медичної, психологічної, матеріальної допомоги, пільг на житлово-комунальні послуги, соціальний супровід родин загиблих.

Також відповідальними підрозділами МВК підготовано покрокові механізми, так звані «дорожні карти», інформування учасників АТО та сімей загиблих стосовно актуальних питань. Серед таких – постановка на квартирну та земельну чергу, шляхи отримання житла чи ділянки, працевлаштування. До останнього варто додати, що Івано-Франківською міською рада уклала договір з ІФНУНГ, згідно з яким учасники АТО проходять безкоштовні курси іноземних мов та навчаються програмуванню.

На офіційному сайті міста Івано-Франківську в розділі «Підтримка учасників АТО» постійно оновлюється інформація щодо соціального захисту учасників АТО та членів їх сімей.

Диспансерним спостереженням в поліклінічних закладах міста охоплено 273 демобілізованих учасників АТО, з них 145 потребують медичної, 52 фізичної, 208 психологічної реабілітації.

В стаціонарних закладах міста проліковано 148 учасників антитерористичної операції, з них 29 прооперовано.

Видано довідки на санаторно-курортне лікування 82 учасникам АТО, з них 43 пройшли санаторно-курортне лікування.

Для забезпечення  медичним обслуговуванням учасників АТО в усіх територіальних поліклініках міста працює «єдине вікно» для позачергового обслуговування учасників антитерористичної операції. Розроблений   «Клінічний маршрут пацієнта-учасника АТО, демобілізованого військовослужбовця».

Відповідно до розпоряджень міського голови з коштів міського бюджету 20 родинам загиблих (померлих) учасників АТО виділено одноразову грошову допомогу в розмірі 100 000 грн. кожній сім’ї  на загальну суму 2 млн. 000 тис. грн. (в т.ч. 6 в 2016 році).

 Відповідно до протоколів засідань Координаційного комітету допомоги учасникам АТО надано матеріальну допомогу 1330 учасникам АТО чи членам їх сімей (в т.ч.71 пораненому) на загальну суму 1 млн. 746 тис. грн.

Протягом  2016 року надано матеріальні допомоги 221  учаснику (в т.ч. 71 пораненому) АТО чи членам їх сімей  на загальну суму 971 тис. грн.

Для відшкодування витрат, пов’язаних з наданням пільг на оплату за житлово-комунальні послуги учасникам АТО та членам їх сімей, членам сімей загиблих в АТО та учасникам бойових дій в міському бюджеті на 2016 рік затверджено 2180,0 тис. грн. Пільги надаються в розмірі:

-учасникам АТО та членам їх сімей - 100 відсотків в межах норм споживання;

-членам сімей загиблих в АТО- 50 відсотків (при умові, коли не надаються пільги з державного бюджету-100 відсотків);

-учасникам бойових дій та членам їх сімей - 25 відсотків.

Станом на травень 2016 року в загальноосвітніх навчальних закладах м. Івано-Франківська навчається 658 дітей, батьки яких беруть участь в антитерористичній операції (в т.ч. 9 дітей, батьки яких загинули в зоні проведення АТО), дошкільні навчальні заклади відвідує 211 дітей.

Відповідно до рішення сесії міської ради від 29.10.2015 року №1855-58 діти, батьки яких є учасниками АТО, забезпечені безкоштовним харчуванням. Діти цієї категорії знаходяться під постійним соціально-психологічним супроводом, залучаються до позашкільної, гурткової роботи, інтерактивних занять та тренінгів. Діти учасників АТО позачергово забезпечуються путівками у пришкільні та спортивні літні табори.