"У нас тут все схоплено": розповідь лижника про страшне свавілля на "Буковелі"


Декілька тижнів тому на "Обозревателе" вийшов матеріал про побиття лижника Олексія співробітниками гірськолижного курорту "Буковель" на Прикарпатті.

Тоді друг потерпілого Олег, який був з ним під час інциденту, докладно розповів нам про те, як четверо чоловіків зі служби охорони курорту побили його товариша за те, що той зробив двом з них зауваження за хамську поведінку, пише Обозреватель.

Підсумок такий: хлопець лікується досі, а в "Буковелі" стверджують, що їх співробітники тут ні при чому - нібито це була просто бійка між відпочиваючими.

На цьому історію можна було б закінчити, але незабаром після цього на нас вийшов чоловік на ім'я Олег, який теж мав нещастя зіткнутися з "лижним патрулем" курорту. Він розповів, що творять співробітники "Буковеля" з відпочиваючими, які сміють їм перечити.

- Що з вами сталося? Розкажіть, будь ласка, детальніше.

- У квітні місяці 2017 року я з дружиною катався на "Буковелі". Ми спускалися з гори удвох, їхали у напрямку до переходу, який співробітники курорту закривають десь о пів на п'яту вечора.

Я під'їхав, ще залишалися хвилини 3-4, сітка була закрита - вони тільки почали її натягувати. Моя дружина вже з'явилася на горизонті і я попросив їх зачекати поки вона не спуститься. У відповідь на це ті демонстративно натягнули сітку, в яку дружина врізалася і впала. Коли я пішов на лижах, щоб звільнити її з сітки, то до мене підлетів працівник "Буковеля" і без розмов ударив кулаком в голову.

- Що було далі?

- Звісно ж я впав, оскільки стояв на лижах. Спробував піднятися, але на мене навалилися ще двоє працівників "Буковелю" в цих куртках (лижного патруля - Ред.) і почали мене бити.

- Куди вони наносили удари?

- В основному черевиками по голові і ниркам. Дружина кинулася на них і почала знімати на телефон. У неї його вихопили з рук. Туди під'їхали люди, кричали: "Су * и, що ж ви робите?"

В результаті у мене вибили передні зуби. Потім ці "патрульні" нібито заспокоїлися, я піднявся, весь в крові. До мене під'їхали люди і сказали, що готові бути свідками, дати свідчення. Я сказав цим виродкам, що обов'язково напишу заяву, але вони відповіли: "А ми тут нічого не боїмося, у нас тут "криша"". Потім вони віддали дружині телефон і ми поїхали вниз, де викликали швидку і поліцію.

До речі, "Буковель" відразу ж надіслав свою швидку, але я їх послав на х * р і сказав, що не буду туди сідати. Незабаром приїхали лікарі з Яремче, які мене і відвезли. А по дорозі лікар мені ще сказав: "Добре, що ви до них не сіли. Вони тут таке витворяють! На "Буковелі"навіть погрожували, щоб ми не приїжджали на виклики".

- Наскільки важкі ушкодження діагностували лікарі, коли вас привезли в лікарню?

- У мене був високий тиск, вибиті зуби. Плюс лікарі зафіксували мої побої і поклали в стаціонар.

Потім приїхали поліцейські, які записали мої свідчення. На наступний день нам потрібно було їхати, тому я виписався з лікарні, щоб далі лікуватися вже в Києві.

По дорозі ми заїхали до слідчого, дали йому свідчення. До речі, ще два свідка, яких ми взагалі не знали, теж розповіли як все було і залишили слідчому свої телефони. Дуже порядні люди.

- У Києві ви теж вирушили в стаціонар?

- Так, після цього я ще 12 днів пролежав у госпіталі МВС зі струсом мозку. В результаті було відкрито дві кримінальні справи за статтею 121. Це нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Сьогодні справа знаходиться в суді.

До речі, слідство визначило, хто мене бив. Одна справа відкрита проти братів Олександра і Євгенія Базилевичів, а друга проти Руслана Струка.

Схоже що вони взагалі спочатку там не вірили, що справа потрапить до суду, але зараз заворушилися. "Буковель" вже виділив їм свого адвоката, вельми ділову панночку.

- А навіщо "Буковель" їх прикриває? Чи не простіше звільнити і знайти нових?

- А я потім з'ясував. В Надвірній є бійцівський клуб "Едельвейс". Всі ці охоронці - його члени, які там постійно тренуються. На "Буковелі" вони офіційно не оформлені, що теж попрошу відзначити, адже це порушення закону, яке карається штрафом в 320 тисяч гривень за кожного.

- Ви ведете до того, що ці бійці працюють на адміністрацію курорту, а на лижах катаются, щоб тренуватися. Я правильно зрозумів?

- Так. Тренуються на туристах. Потім мені свідки розповіли, що коли ми поїхали, то вони з ними говорили. Запитали: "Що ж ви робите?". Ті у відповідь: "А ми так тренуємося. Нам все одно, у нас тут "криша". Тобто йде повне прикриття з боку адміністрації: начальника служби охорони і співвласника Олександра Шевченко.

Ще один учасник конфлікту
- До речі, а у вашому випадку камери теж "замерзли"? Або є запис?

- Вони надали слідчому відео, але там був тільки кінець побоїща, коли я встав в сказі і почав лаятися матом. Слідчий їх запитав: "А де ж початок?" Ну а ті у відповідь сказали, що у них трапилися якісь технічні неполадки, а в кінці камери вже заробили.

- Як справи у суді? Ті, хто вас бив, туди їздять? Або тільки адвокат?

- До суду ці хлопці не їздили. Поки що йде попередній розгляд. Схоже, що з початку вони взагалі не сприйняли все це серйозно, але потім, коли все закрутилось, то їм дали адвоката.

Після розгляду їм повинні пред'явити звинувачення, а після вже почнеться сам суд. Але рахунок за лікування я їм виставив.

- До речі, на скільки воно потягнуло?

- Вийшло більше 100 тисяч гривень, але і то це не все. Зараз слідство закінчило збирати докази і передало справу до суду. Я бачив в мережі фотографії бійців, які били цього хлопця з Харкова. Там був один з них. Тобто навіть не дивлячись на те, що йде судовий розгляд, вони продовжують таке творити.

- Ви колишній співробітник органів?

- Ні. Я сам спортстмен. Все життя лижами займаюся, біатлоном. Взагалі я рідко в "Буковель" їжджу. Зазвичай люблю кататися за кордоном. Але тут подумав, що в квітні можна вирватися на вихідні і покататися. Ось і покаталися.

Потрібно людям пояснити, що туди їхати не можна - це однозначно небезпечно для здоров'я. Поруч є Словаччина, Польща. Туди можна поїхати без віз, дешевше і безпечніше, а сервіс там краще.

На закінчення хочеться додати, що поки цей матеріал готувався до виходу, в "Буковелі" трапився ще один інцидент з побиттям відпочиваючого. На цей раз постраждав син депутата Чернігівської обласної ради від "Батьківщини" Володимира Селянського Олександр.

Правда його історія дещо відрізняється від попередніх. Охорона побила хлопця, коли той відпочивав з друзями і дівчиною в місцевому клубі "Бука". У причетності до інциденту знову звинуватили адміністрацію і особисто співвласника "Буковеля" Олександра Шевченко.