У НАЗК зобов’яжуть подавати е-декларацію тих, хто надсилає запити владі


На запит голови Центру «Ейдос» Віктора Тарана керівник департаменту НАЗК Ганна Соломатіна надіслала роз’яснення щодо Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб».

Відповідно до документу у Агентстві вважають, що подавати електронну декларацію мають усі громадяни України, які протягом року більше одного разу брали участь у антикорупційному мітингу, безкоштовному семінарі щодо методів боротьби із корупцією, або надсилали запит до органів влади, пише Громадський простір.

Під сферою запобігання корупції у НАЗК розуміють будь-які заходи, які пов’язані із розробкою, впровадженням та контролем за виконанням антикорупційного законодавства. Фізичними особами, що підпадають під декларування є усі, хто отримує кошти в рамках антикорупційних ініціатив, як напряму від донора, так і опосередковано. Таким чином це положення охоплює фізичних осіб, які надають послуги, виконують роботи, постачають товари, що напряму не мають стосунку до запобігання чи боротьби із корупцією (наприклад, послуги із прибирання, постачання продуктів харчування, канцелярського обладнання та інш.) Це положення не розповсюджується на фізичних осіб-підприємців.

Також під дію закону потрапляють громадські організації, які у своєму статуті не мають положення про антикорупційну діяльність, однак, протягом своєї роботи над проектами вчиняли заходи щодо боротьби із корупцією у своїй сфері.

Нагадаємо, у березні 2017 року депутати Верховної Ради України проголосували за внесення змін до закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб», якими зобов’язали подавати електронні декларації до НАЗК громадських активістів, які займаються антикорупційною діяльністю.