У НБУ розповіли, коли почне дешевшати долар


Нацбанк очікує стабілізацію ситуації на валютному ринку найближчим часом.

"Ми не бачимо ніяких проблем на валютному ринку. У нас досить високі резерви і ми постійно присутні на ринку. З початку місяця продали близько $ 160 млн. Продаємо насправді не дуже великі обсяги - близько $ 15-20 млн у день. Великого перекосу ми не бачимо", - розповів заступник голови НБУ Олег Чурій, пишуть Українські новини.

Він назвав поточне зниження курсу гривні сезонним фактором і очікує, що ситуація зміниться у найближчі тижні - місяці.

"У нас 50% надходжень валютної виручки йде від аграріїв. У них зараз мертвий сезон. Деякі компанії на минулому тижні тільки з відпустки повернулися. Вони проводять зараз обмежені експортні операції. Найближчим часом, може пару тижнів-місяців максимум ситуація має змінитися. Велика частина коштів у аграріїв перебуває або у валюті, або в товарі. Щоб посіяти урожай - їм потрібні великі обсяги гривні", - наголосив Чурій.

Курс гривні вільно регульований і залежить від багатьох факторів.

"Падіння курсу гривні викликане зменшенням експорту в січні, а також продовженням виплат за кордон. Минулого року було те ж", - вважає прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Національний банк України на 22 січня встановив курс долара на рівні 28,84 грн. Це на 7 коп. більше, ніж було перед вихідними. Євро подорожчав на 14 коп. Сьогодні коштує 35,34 грн. Курс російського рубля - 50 коп.