У Новиці священика запідозрили у крадіжці церковних грошей. Громада — розділилася


У селі Новиця розсварилися парафіяни православної церкви. Частина з них звинуватила священика у спробі присвоїти собі резиденцію, збудовану коштом людей, а також у привласненні майже семисот тисяч гривень.

Інші парафіяни храму наполягають: на священика зводять наклеп, а він, якщо і мав якийсь гріх перед громадою, то вже попросив за нього вибачення й отримав прощення, пишуть "Вікна".

Частина мешканців Новиці, проте, стверджує, що громаду повністю усунено від контролю церковних коштів.

На парафії шість років не проводили ревізії. Коли ж самоутворена ініціативна група цю ревізію провела, — вжахнулися. Лише поверхнево перевіривши доходи і витрати, нарахували майже 663 тисячі гривень недостачі.

 

Про виявлені у храмі порушення активісти повідомили поліцію та прокуратуру.

Тим часом парафіяни храму звинувачують активістів у викраденні церковних документів та припускають, що частину чеків та записів ті могли зумисно сховати чи знищити.

Люди навперебій розповідають про те, скільки отець зробив за шість років для громади добра та вважають, що зараз просто група людей хоче отримати доступ до церковних коштів, які теж невідомо як витрачатиме.

На церковне подвір’я на збори громаду цього тижня скликали, б’ючи у дзвін. До вечора зібралося з півсотні людей. Загалом православна громада Новиці складається з восьмисот парафіян.

Люди неохоче говорять на камеру. Поза нею зізнаються, що бояться погроз і розправи з боку розпалювачів конфлікту. Ті, у свою чергу, запевняють, що хочуть лише повернути громаді церковні кошти.

Священика у селі наразі немає. Минулої неділі його госпіталізували прямо з церкви. У резиденції журналісти нікого не застали. Дружина та діти отця Любомира, найімовірніше, перебувають в Івано-Франквську, де подружжя має три квартири, дві з яких були придбані у серпні минулого року за 825 тисяч гривень.