У п'ятьох дітей на Косівщині підозрюють кір


Протягом вересня року до медичних закладів Косівського району звернулося 5 хворих в яких було запідозрено діагноз: Кір?. Дані випадки зареєстровані серед дитячого населення району віком від 1 до 6 років.

Станом  на  22 вересня діагноз : «Кір»  лабораторно  підтверджено  в  2 хворих.  При  проведенні  епідрозслідувань встановлено:  захворювання  на  кір  в  районі  є  завезеним  випадком, оскільки  встановлено  первинне  джерело  захворювання – батько, який  повернувся  з-закордону з  незначними  проявами  захворювання. За  медичною  допомогою  не  звертався, проте  при  вірусологічному  обстеженні встановлено, що даний  громадянин  переніс  захворювання  на  кір, йдеться на сайті Косівської РДА.

Востаннє, захворювання  на  кір  в  Косівському  районі  реєструвалися  в  2012  році (244 випадки).

Кір – гостре інфекційне захворювання,збудником якого є вірус, характеризується запаленням слизових оболонок, лихоманкою і висипкою на шкірі.

Єдиним джерелом інфекції є хвора людина, яка виділяє збудника повітряно-крапельним шляхом з дрібними крапельками слизу при чханні, кашлі або просто розмові. Треба пам’ятати, що вірус швидко і далеко поширюється потоками повітря.

Сприятливість до вірусу кору майже тотальна. Це означає, що вірогідність захворіти на кір, особливо у тих, хто не був щеплений проти цієї хвороби, в результаті контакту з хворим дорівнює 100 %.

Інкубаційний період хвороби (тобто період без проявів симптомів захворювання) триває 10-21 днів. В останні два дні перед появою будь-яких ознак хвороби і до п’ятого дня після появи висипки хворий починає виділяти в навколишнє середовище вірус, тобто стає вірусоносієм і становить небезпеку для оточуючих.

Прояви кору виникають раптово, гостро з підвищенням температури тіла, появі нежиті, кашлю, чхання, головного болю, кон’юктивіту (запалення очей), світлобоязні. В цей же період з’являються висипання. Перші його елементи виникають за вухами, на носі і на протязі першої доби поширюються на все обличчя, шию, частково на верхню частину грудей та спину. На другу добу висипання покриває весь тулуб.

Основними відмінними рисами, що дозволяють розпізнати кір ще до виникнення висипань на шкірі, є поява на слизовій оболонці щік, губ, ясень висипань, які нагадують манну крупу, та дрібних рожево-червоних плям на м’якому і твердому піднебіннях.

Звичайно захворювання на кір триває 10-15 днів, із-за відсутності ускладнень закінчується одужанням.