У платіжках від "Івано-Франківськгаз Збуту" вже враховують можливу пеню


Якщо ви вважаєте, що справно сплачуєте усі комунальні послуги і при цьому не є боржником, то намарно тішите себе ілюзіями. Вже сьогодні-завтра кожному споживачеві природного газу принесуть квитанції із захмарними цінами за спожите природне благо цивілізації.

При цьому надавач послуги усе так хитро замаскував, що простому споживачеві годі зрозуміти, звідки ж у платіжці така сума, пише ЗК

«Як і всі справні клієнти «Івано-Франківськгаз Збуту» намагаюся вчасно – з 1 до 5 числа кожного місяця – фіксувати в особистому кабінеті на сайті згаданої структури показники споживання природного газу. В квартирі вже десять років стоїть газовий лічильник, а тому об’єми споживання можу сміливо фіксувати. І о диво – 12 грудня вирішив заплатити за спожитий газ у листопаді. А там… захмарна сума. Замість очікуваних 600 гривень мені пропонують до оплати понад тисячу. При цьому на весь екран висвітлюється повідомлення про зміни у нарахуванні. Виявляється надавачі послуг тепер у платіжку включають ще й…    планове споживання газу протягом наступного місяця, тобто в даному випадку грудня. Виникає запитання, як???» – не може зрозуміти рахунку за газ пан Микола.

Якщо добре вчитатись у це повідомлення про зміни при формуванні рахунку та поточного балансу, то стає зрозумілим, що надавачі природного газу вирішили вже формувати пеню, котра, до речі, за згаданим законом «Про житлово-комунальні послуги», має нараховуватися аж у 2019 році. А в останній графі рахунку суми вказані значно вищі, аніж реальне споживання газу у листопаді. Відповідно боржниками стають усі, кому нічим оплатити спожитий газ у перші дні місяця.

І ще одне. Причини для паніки є, адже газконтора вже неодноразово шантажувала споживачів газу за неоплату навіть декількох гривень. Але платити те, що вони пропонують, пан Микола із мінімальною зарплатою, котру йому не нараховують планово за ще не відпрацьований місяць, зовсім не готовий. Чоловік боїться, що постачальник його обдурить і в наступному місяці не здійснить перерахунку та не відніме вже оплаченого. Тим більше, він запевняє, що довіряє лише показникам лічильника.

Коментар

Юрій ПИЛИПІВ, директор ТОВ «Івано-Франківськгаз Збут»:

– У рахунках за газ, спожитий в листопаді, з’явилась нова графа – рекомендований платіж. У зв’язку з чим та для чого з’явилась ця графа?

Прийнятий Верховною Радою в листопаді Закон України «Про житлово-комунальні послуги» запроваджує нарахування штрафних санкцій – пені. Згідно з новим законом, пеня може з’явитись при найменшому порушенні термінів платежу за комунальні послуги та газ, адже в законі передбачено, що відсотки будуть нараховуватись за кожен день несплати.

Як розраховується рекомендований платіж?

При розрахунку рекомендованого платежу по кожному споживачу враховують вартість прогнозованого споживання газу в наступному місяці. Прогнозоване споживання газу розраховують виходячи із середньорічного об’єму споживання, яке множиться на місячну частку (відсоток), встановлену в додатку №1 до Кодексу ГРМ для кожної групи споживання. Що стосується групи споживання, то вона визначається виходячи з того, які газові прилади встановлені та використовуються. Номер групи зазначений у нижньому лівому куті рахунку на оплату за газ.