У ПНУ презентували результати проекту НАТО «Наука заради миру та безпеки»


Вийшли на світовий рівень науки… У Прикарпатському Національному університеті презентували результати проекту НАТО «Наука заради миру та безпеки».

Він тривав два роки. Впродовж цього часу науковці вишу досліджували безпеку енергетичну. А саме – відновлювальні джерела енергії. Фізики вивчали пряме перетворення тепла в електричну енергію. Через розробку спеціальних термоелектричних перетворювачів – модулів та генераторів. Термоелектричні пристрої можуть використовуватися в автомобільній техніці, системах індивідуального опалення, на підприємствах та навіть у медицині. Науковці переконані, їхні новітні розробки можуть вийти на світовий ринок.

Для практичного втілення наукового проекту В ПНУ створено унікальну високотехнологічну лабораторію. З обладнанням, вартістю у понад два мільйони гривень. Тут науковці разом із аспірантами та студентами створили нові матеріали та розробили технологію їх синтезу.

Дослідивши сам матеріал, прикарпатські науковці відправляють його характеристики своїм партнерам по проекту НАТО – турецьким фізикам з університету Газі. І вже вони створюють кінцевий пристрій. Наприклад, за допомогою цього загадкового злитка, можна виробити зарядку для мобільного. Вона не потребуватиме використання енергії. В перспективі місцеві науковці мають намір виготовляти кінцевий продукт самостійно.