У пошуках найкращих педагогів: Стартував обласний етап конкурсу «Учитель року-2017»


На Прикарпатті стартував обласний етап ХХII Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2017». Нині 69 прикарпатських педагогів виборюватимуть цей почесний титул у чотирьох номінаціях — «біологія», «інформатика», «музичне мистецтво», «початкові класи». За результатами змагань четверо вчителів-переможців представлятимуть область на всеукраїнському етапі конкурсу в Києві.

За результатами змагань четверо вчителів-переможців представлятимуть область на всеукраїнському етапі конкурсу в Києві, пише Галичина.

За словами ректора Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Романа Зуб’яка, конкурс щороку має свої особливості. На його думку, серед цьогорічних номінацій найбільш важливою є «початкові класи», «оскільки 2018 року стартує реформа початкової школи і дуже добре, що ми зможемо побачити контингент вчителів, які будуть впроваджувати ці зміни». 

Традиційно на конкурсантів «Учителя року» чекають численні конкурсні випробування, такі як тестування з фахової майстерності, майстер-клас, представлення власного педагогічного досвіду роботи, проведення уроку тощо. «Цього року впровадили такий вид випробування, як практичне завдання, — інформує Роман Зуб’як. — Ми говоримо про компетентнісний підхід в освіті, і дуже важливо, щоб вчитель біології міг правильно провести практичні, лабораторні заняття, вчитель інформатики — програмувати, вчитель початкових класів — працювати з дитячою літературою, вчитель музичного мистецтва — інтерпретувати музичні твори для дітей. Безумовно, урок буде визначальним чинником конкурсу».

У конкурсі беруть участь 69 вчителів біології, інформатики, музичного мистецтва і початкових класів, серед них є як досвідчені, так і молоді педагоги. Загалом за звання найкращого вчителя року змагаються 32 освітяни з сільських шкіл, 20 — з міських і 17 — із закладів нового типу: гімназій та ліцеїв. Шестеро педагогів штурмують «Учитель року» вдруге чи навіть втретє. «Як правило, то є дуже активні люди, які не побоялися винести власний досвід на розгляд своїх колег, поважного журі, — зауважує Роман Зуб’як. — Вони впевнені в собі, мають власні розробки, методики. Дуже важливо відстежувати таких людей, щоб у майбутньому спиратися на їхній досвід».

Вчитель біології Довговойнилівського НВК Верхнянської об’єднаної територіальної громади Василь Калин за плечима має 36 років педагогічного стажу. Цього року він найдосвідченіший учасник конкурсу. «Так, у мене є певний педагогічний досвід, але цікаво подивитися, як я виглядаю на тлі новітніх технологій, змін в освіті і чи відповідає рівень мого педагогічного досвіду науковому рівню, досягненням і технологіям, які сьогодні використовують у навчальних закладах», — каже конкурсант. 
Вчитель інформатики Верховинської загальноосвітньої школи Станіслав Зітинюк — наймолодший учасник змагань. Йому лише 27 років, педагогічний стаж — 5 років. Для нього конкурс «Учитель року» — це не змагання, а платформа, де можна поділитися власними напрацюваннями та здобути цінний досвід, який згодом він зможе ефективно реалізувати на своїх уроках. «Завдання молодого вчителя такі ж, як і в досвідченого, — навчити молоде покоління реалізовувати себе в реальному майбутньому житті, — переконаний педагог. — Учнівська молодь краще сприймає молодого вчителя, тому що він більш сучасний, вміє працювати із сучасними інформаційно-комунікаційними технологіями, і молодому вчителеві легше з ними комунікувати. Але досвіду бракує щодо мотивації учнів, активізації їхньої пізнавальної, навчальної діяльності на уроці, як вдало організувати сам урок, щоб успішно його провести».

Серед членів журі — вчитель музичного мистецтва Снятинських школи-гімназії та школи-ліцею, перший переможець обласного туру Всеукраїнського конкурсу «Учитель року» Василь Болотинюк. Пригадує, як далекого 1992 року він представляв область на всеукраїнському етапі конкурсу і виборов друге місце. Сьогодні ж оцінюватиме своїх колег, каже, що насамперед звертатиме увагу на те, наскільки вони в своїй роботі вміють бачити основне і не витрачають часу на непотрібне і другорядне. 

За словами голови постійної комісії обласної ради з гуманітарної політики та свободи слова обласної ради Юрія Черневого, конкурс «Учитель року» стимулює педагогічних працівників вдосконалювати свою майстерність. «Кожній людині важливо продемонструвати, що ти вмієш, і побачити, як працюють твої колеги. Фактично це конкурс, де колеги вчаться один в одного, ознайомлюють із досвідом одне одного. Приємно, коли твою майстерність помічають і винагороджують. Це дуже сильно стимулює як вчителів, так і навчальні заклади, змінюється і ставлення учнів  до таких викладачів», — зауважує він.