У пошуках роботи іванофранківці знаходять проблеми


В Івано-Франківську проблема працевлаштування для вчорашніх студентів є надзвичайно гострою. Робочих місць у місті й так не багато, а тут ще й відсутній досвід.

Зіштовхнулась з такою проблемою і франківчанка Марія, котра ще до захисту дипломної роботи почала шукати пристойне місце праці. Хоча за кілька місяців розглядала майже всі.

«Побувала на кільканадцятьох співбесідах, та нічого путнього не було. Нарешті знайшла, на перший погляд, непогане місце на посаду помічника керівника, де обіцяли хорошу зарплату. Співбесіду пройшла успішно, а от трьохденне стажування вже викликало багато запитань»,- зауважує дівчина.

За словами Марії, стажування більше нагадувало курс лекцій, ніж введення в справи компанії.

«Крім того, виявилось, що я не одна така. Також «стажувалось» ще близько 10 осіб різного віку. Це, звичайно, насторожило. Так звані «робітники» розповідали про успішність компаній, обіцяли нам «золоті гори», конкретики щодо роботи в перші два дні взагалі не було. Як виявилось, компанія займається прихованим мережевим маркетингом, але більш сумно - будує піраміди на кшталт МММ», - пояснює франківчанка.

Дівчина розповідає, що тим, хто все ж таки хоче отримати цю «роботу» було потрібно внести певну суму – близько 6 тисяч гривень.

«А в «обов'язки» входило запрошувати нових працівників та проводити з ними співбесіди так, щоб людина також вносила гроші. Від кількості залучених осіб і залежить зарплата. Я відмовилась, але й були такі, що погодились» - каже Марія.

Начальник сектору зв'язків з громадськістю та ЗМІ управління МВС в Івано-Франківській області майор Костянтин Кулак у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» каже, що такий вид шахрайства на Прикарпатті вже давно не рідкість.

«Працевлаштування – це одна з поширених в області схем ошуканства. І найчастіше вона виглядає так: людину приймають на роботу з «випробувальним» терміном до кількох тижнів чи навіть місяців, а потім звільняють так і не виплативши зарплату», - пояснює Костянтин Кулак.

За словами правоохоронця, ще одна схема при прийомі на роботу - особа працює за невелику плату тривалий час.

«А коли вже людині вривається терпець і вона починає вимагати зарплату – звільнять, нічого не заплативши. Трапляється людина платить за те, щоб  її взяли на роботу. Кажуть «ви в нас попрацюєте, в нас велика зарплата та прекрасні умови. А потім, якщо ви нам підійдете, ми ці гроші вам повернемо». А пізніше просто виганяють. Найгірше, що громадяни ніяк не підстраховуються та не підписують договорів. Все через усну домовленість. Потім важко довести, що постраждалий не обманює і дійсно давав гроші» , - зазначає міліціонер.