У прокуратурі області переймали міжнародний досвід захисту прав і свобод дітей


Сьогодні, 30 липня у прокуратурі області відбувся методичний семінар щодо особливості діяльності прокурора в сфері захисту прав і свобод дітей, які потрапили у конфлікт із законом.

Захід проведено в рамках українсько-канадського проекту «Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в України». Учасником цієї пілотної програми є також Івано-Франківськ. Тому, така зустріч - це унікальна можливість ознайомитись і з міжнародними  досягненнями у сфері запровадження корекційних методів для неповнолітніх.

У семінарі взяли участь радник проекту «Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні» з питань юстиції Роберт  Лютс та  радник цього проекту Ашот  Агаян, голова Івано-Франківського міського суду Тарас Антоняк, суддя Івано-Франківського міського суду Лев Кишакевич, керівник сектору кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Івано-Франківській області  Алла Лемчак, представники служби у справах дітей Івано-Франківської ОДА,міжміськрайпрокурори.

Відкриваючи семінар прокурор області Владислав Братюк відзначив, що сьогодні в Україні на законодавчому рівні вже змінено  підходи щодо проваджень, де учасниками є діти. Тепер у дітей є додаткові гарантії та права. «Ми повинні розуміти, що на державі лежить велика відповідальність за покоління, яке ми виховуємо. Це не тільки наш законодавчий обов’язок, а й батьківський, бо ці люди нас замінять. Бажано, щоб ця особистість яка формується, була в нормальній системі цінностей і щоб ці негативні чинники, які на сьогодні є на неповнолітніх, ми бачили та могли на них впливати», - повідомив Владислав Братюк.

Прокурор області також наголосив, що метою покарання у ранньому віці не повинна бути виключно репресія . «Цінністю є те, коли ми людину соціально адаптували, вчасно забравши з негативного середовища, щоб вона не стала ні суб’єктом відповідальності ні жертвою» , - підкреслив прокурор області.

Під час семінару радник проекту РСКЮ з питань юстиції Роберт Лютс поділився досвідом та представив основні принципи і засади програми.

Окремо було розглянуто розбіжності у роботі українських і канадських правоохоронних органів.

Зокрема, заступник прокурора області Микола Кукуряк відзначив, що в Україні прокуратура має більше повноважень. До прикладу -  проводити певні профілактичні заходи спільно із міліцією та соціальними службами ще до того, коли неповнолітній вчинив правопорушення.

Сама ж реформа кримінальної юстиції щодо неповнолітніх спрямована на гуманізацію кримінального судочинства щодо дітей.

Прес-служба прокуратури Івано-Франківської області