У прокуратурі області відбулася колегія з питань безпеки дорожнього руху


31 березня під головуванням прокурора області Ігоря Настасяка відбулося спільне засідання колегії прокуратури області та УМВС України в області.

На колегії обговорили стан прокурорського нагляду та відомчого контролю за додержанням законів під час проведення досудового розслідування кримінальних проваджень у сфері безпеки дорожнього руху.

Зокрема йшлося про те, що впродовж минулого року на території області кількість ДТП зросла на 40 відсотків, у тому числі зі смертельними наслідками. Так, за цей період зареєстровано 439 ДТП внаслідок яких 542 особи отримали травми (проти 399 – з 454 потерпілими у 2013 році). Упродовж поточного року вже скоєно 59 дорожньо-транспортних пригод, у яких постраждало 75 осіб, 22 людини загинули.

Як і минулого року, кожне десяте правопорушення пов`язано із керуванням транспортним засобом у стані алкогольного сп`яніння. П’яту частину від усіх злочинів цієї категорії вчинено у Івано-Франківську. Негативний ріст таких злочинів також у Рожнятівському, Надвірнянському, Богородчанському, Калуському, та Тисменицькому районах.

В основному аварійність на дорогах зумовлена низьким рівнем правосвідомості учасників дорожнього руху, неналежним технічним станом транспортних засобів та утриманням дорожнього полотна, не забезпеченням дієвого контролю за дотриманням законодавства про дорожній рух з боку контролюючих органів.

Окремо увагу було акцентовано на незадовільному експлуатаційному стані доріг. При цьому, йшлося про необхідність проведення перевірок щодо використання коштів, виділених на ремонт дорожнього покриття.

На нараді також детально розглянуто проблемні питання та вказано на недоліки при проведенні досудового розслідування у кримінальних провадженнях за фактами ДТП. З цього приводу заслухано пояснення т.в.о. начальника СУ УМВС України в області, начальника відділу розслідувань ДТП СУ УМВС України в області, начальника УДАІ УМВС України,т. в.о начальника Івано-Франківського МВ УМВС України в області, прокурорів Богородчанського, Надвірнянського, Калушського, районів.

Під час колегії прокурор області звернув увагу на необхідності посилення координаційної роботи на місцевому рівні, а також зауважив за необхідне у найбільш складних кримінальних провадженнях розслідування здійснювати спеціалізованому підрозділу управлінням УМВС України в області.

За підсумками колегії розроблено ряд заходів для забезпечення ефективного розслідування дорожньо-транспортних пригод.