У Прикарпатській школі діти не лише вчаться, а й живуть без світла


Бистрецкая школа Верховинського району Івано-Франківської області на час навчального року перетворюється на притулок для своїх учнів. Діти тут не тільки вчаться, а й живуть, так як добиратися до батьківського дому далеко, та ще й в гору.
 У школі зовсім небагато дітей - по 5-7 учнів у кожному класі, яких всього п'ять, а старшокласників немає і в помині. Після канікул, відсвяткувавши 1 вересня, маленькі гуцули переселяються до школи. Адже від неї до найближчих будинків - як мінімум 5 км пішки, туди навіть шкільний автобус не їздить.
 
Педагоги кажуть, що для гірських районів такі школи - єдиний спосіб забезпечити дітей освітою. Адже тутешні села розкидані по горах на десятки кілометрів. Щоб встигнути до першого уроку, дітям довелося б виходити з дому на світанку.
   "Якщо школяр буде витрачати по чотири години на день тільки на дорогу, то звідки у нього візьмуться сили і бажання вчитися, - каже Василь Гуцуляк, начальник управління освіти, сім'ї , молоді та спорту Верховинської РДА. - А коли діти живуть при школі, ми можемо сподіватися на позитивні результати в навчанні".
 
Семикласниця Марина вже не перший рік влітку готується не тільки до навчання, а й до переїзду до школи. Щоденно повертатися додому вона не може - її будинок занадто високо в горах .
 
"Раніше я ходила по шість кілометрів до школи і назад. Рано вранці ще темно і трохи страшно, особливо восени та взимку", - розповідає дівчинка.
   Крім Марини в сьомому класі навчаються ще двоє дітей. Вони теж будуть жити в школі. Аж до завершення навчального року.
 
"У нас дві спальні - для дівчаток і для хлопчиків. Разом з хлопцями ночують виховательки", - пояснила "Погляду" директор школи Василина Палійчук.
 
Хлопцям з гірських селищ доводиться ставитися до уроків серйозніше, ніж їх рівнинним ровесникам: у класах, де дітей можна перерахувати по пальцях, сподіватися на те, що не запитають, - марно.
 
"За 40 хвилин уроку кожної дитини я питаю по кілька разів. У нас немає такого, щоб проспав, забув, не вивчив урок. Так що готуються діти дуже старанно", - розповідає вчителька Марія Готич .
 
Крім підручників і бібліотеки, в розпорядженні маленьких горян навіть комп'ютерний клас - цілих чотири комп'ютери і навіть доступ в інтернет.
 
Ми можемо користуватися інтернетом, але тільки через модем. Правда, зараз світла в школі немає, нещодавно дроти обірвало", - скаржаться діти.
 
Педагоги сподіваються, що найближчим часом електропостачання у школі відновлять. Адже без нього дітям доведеться вчити уроки по-старому - при свічках.
                                                                                                                                          Джерело: http://vz.ua/