У прикарпатському Татарові грядуть зміни до генерального плану


Минулої неділі в Татарові, що входить до Яремчанської міської ради, відбулися громадські слухання. Темою громадського обговорення стало питання внесення змін до генерального плану села. Йдеться про переоформлення земельних ділянок: під будівництво амбулаторії, школи, очисних споруд на вул. Т. Шевченка, церковної резиденції та земельної ділянки площею 1,04 га на вул. Незалежності (земля колишнього санаторію «Прут»)

Та чомусь обговорення такого важливого питання, особливо не зацікавило мешканців Татарова, яких у залі сільського Будинку культури зібралося десь майже чотири десятки, і це у селі, де населення складає 1600 мешканців? Складно пояснити байдужість людей, але маємо те, що маємо, або маємо те, на що заслуговуємо.

Сільський голова Татарова Іван Микитюк розпочав зустріч зі звіту за поточний рік. Отож за цей період:

-  встановлено   освітлення на вулицях Підгребінь  і Прутець, у найближчих планах  освітлення другої частини Вербівського;

- споруджено  дві дерев’яні альтанки на автобусних зупинках (уч. Мочери та Піги);

-  проводиться  встановлення нового електрокабелю  до Будинку культури, що дасть  змогу запустити опалення в  цьому закладі; 

- здійснено  грошову оцінку земель села;

- закуплено  електрогенератори для дитячого садочку та сільської ради;

-  придбано 5 нових сміттєвих контейнерів; 

- викопано  у дитячому садочку новий колодязь;

- вироблено  державний акт на землю дитячого  садочку, такі ж документи виготовляються  для території Будинку культури;

- проведено  Інтернет до сільської ради та школи;

- відремонтовано  спортивний майданчик біля школи; 

- накрито  спортивну залу нової школи. 

Торкнувся сільський голова і будівництва  приміщення нової амбулаторії. Іван Микитюк підкреслив, що сільська рада надає земельну ділянку, нове приміщення, але коштів для будівництва у сільському бюджеті немає. За оцінкою експертів вартість будівництва нової амбулаторії становить 7 млн. гривень, а проектна документація коштує 250-300 тис. грн.

Особливо  болючою проблемою для Татарова (та й не тільки для цього села – авт.) є вивезення та утилізація твердих побутових відходів (ТПВ). Зі слів головуючого сільська рада щомісяця платить за вивезення сміття майже 40 тис. грн. У цьому контексті  сільський голова повідомив, що дуже мало людей платить за вивезення ТПВ, а накопичується воно в усіх. У цьому контексті Іван Васильович додав, що тривають переговори з австрійською фірмою «АВЕ», і цілком можливо, що у найближчому майбутньому ця фірма буде вивозити сміття з села.

Багато  розмов точилося навколо будівництва  кам’яної огорожі та вимощення тротуару бруківкою біля сільської церкви. Як стало зрозуміло, частину огорожі (від центральної дороги) та тротуару було зроблено коштом однієї із приватних  фірм, іншу частину було зроблено за церковні гроші, про що й повідомив на зібранні о. Петро Попович.

Як відомо, церковній громаді надано земельну ділянку площею 29 соток. Власне однією зі змін до генплану є переоформлення цієї ділянки для потреб церкви. У цьому контексті священик відзначив, що йому не важливо, на кого ця земля буде переоформлена, головне, щоб це було юридично правильно. «Найголовніше, щоб цю ділянку, - продовжив о. Петро, - ми закріпили за церковною чи сільською громадою. У церковній скарбничці є кошти, і ми могли б з допомогою місцевих підприємців побудувати невеличкий будиночок для резиденції чи дитячої катехитичної школи».

Загалом на громадських слуханнях були розглянуті та підтримані  всі земельні зміни, які вноситимуться до генерального плану. Але про легітимність цього громадського зібрання говорити не доводиться, адже в залі були присутні тільки 3,64% мешканців Татарова, які мають право голосу. Та як би там не було, громадські слухання відбулися, і тепер остаточне слово за сільськими депутатами, які, згідно з чинним законодавством, повинні розглянути та врахувати результати громадських слухань.

Олег ДЗЕМ’ЮК