У прикарпатських ОТГ з'являться "вартові громади"


На Прикарпатті стартував пілотний проект: «Поліція, громада – безпечний простір»

У Коломиї презентували пілотний проект, основна концепція якого - співпраця поліції та Об'єднаних територіальних громад.

Нарада щодо втілення цього проекту відбулася за участю керівництва Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області, голів та депутатів об’єднаних територіальних громад Коломийського, Городенківського та Тлумацького районів. Окрім презентації концепції «Поліція, громада – безпечний простір» обговорили втілення пілотного проекту так званих «вартових громади», які будуть працювати у кожній ОТГ.

В координаційній нараді взяли участь начальник управління превентивної діяльності ГУНП в області Микола Іваницький, заступник начальника УПД ГУНП в області Андрій Веляник, начальник Коломийського відділу поліції Остап Білейчук та керівники територіальних громад Коломийського, Городенківського та Тлумацького районів.

«Коломия стала першим містом на Прикарпатті, де відбулася презентація проекту «Поліція, громада – безпечний простір». Поки це пілотний проект, який складається з 4-ох етапів. Наразі, триває перший – обговорення програми з громадами. Завтра ми проведемо таку ж зустріч у Надвірній і т.д. аби у кожній ОТГ, а їх 25 у області, запрацювали дільничні. Далі пропозиції передають у Київ і відповідно до результатів спільних рішень на місцях розглянуть його. У рамках проекту передбачена тісна співпраця поліції та ОТГ, а саме створення на території громад поліцейських дільниць. А ще запроваджується нова посада дільничного офіцера так званий «вартовий громади» - розповів Микола Іваницький.

Як наголосив заступник начальника управління превентивної діяльності Андрій Веляник: «Вартового, який працюватиме у певній громаді, не будуть залучати до роботи в інших населених пунктах». 

Керівник Коломийського відділу поліції підтримує таку програму, адже дільничні зараз мають дуже велике навантаження. Наприклад, є ОТГ, де двоє офіцерів обслуговують до 25 сіл. 

Свої пропозиції та зауваження ОТГ надають поліції задля подальшого удосконалення програми.

В майбутньому запровадження таких проектів дозволить досягти ефективної взаємодії між ОТГ та поліцією, а також вирішення питань з налагодження правопорядку на території районів.

Сектор комунікацій  поліції Івано-Франківщини.