У резонансній справі «валентинівського стрільця» не сходяться покази


У резонансній справі «валентинівського стрільця» підсудний розповів свою версію злочину та повністю визнав свою вину.

У п’ятницю, 2 серпня, в Івано-Франківському міському суді відбулося чергове слухання у кримінальному провадженні Віктора Корягіна, який 14 лютого в нічному клубі «DJ Cafe» в обласному центрі вистрелив в обличчя 18-літній студентці Вікторії Пилипів.

Сама потерпіла на засідання не з’явилася. Минулого разу вона подала клопотання про те, щоб судове слідство по обвинуваченню Корягіна проводити без її участі, і попросила суд «суворо не карати» її кривдника.

На засіданні прокурор зачитав обвинувальний акт проти Корягіна, якому інкримінують замах на злочин (ч.2 ст.15 ККУ) та замах на вбивство з хуліганських мотивів (п.7 ст.115 ККУ). За версією прокуратури, 14 лютого цього року приблизно о 23.30 підсудний зайшов у коридор «DJ Cafe» і почав чіплятися до подруги Вікторії Пилипів Анни П. Дівчина відповіла залицяльнику, що вони незнайомі. Така відповідь його обурила, і він «покрив» її нецензурною лайкою. Вікторія Пилипів, за словами прокурора, вступилася за подругу. Тоді Корягін, як сказав прокурор, витягнув зброю і «з метою позбавлення життя» Пилипів приставив його до скроні, вистрелив і зник місця злочину. Нагадаємо, після інциденту постраждала тиждень лежала без свідомості у реанімації обласної клінічної лікарні. Медики діагностували у неї відкриту черепно-мозкову травму, важкий забій головного мозку та множинні переломи кісток черепа.

Головуючий суддя зазначив, що обласна клінічна лікарня звернулася до суду з цивільним позовом про те, щоб стягнути з підсудного 3062,08 грн. Саме скільки, сказав суддя, лікарня витратила на лікування потерпілої.

 

В пориві гніву

Після оголошення обвинувального акту суд допитав обвинуваченого. Віктор Корягін розповів, що до затримання ніде офіційно не працював, є неодруженим та не має неповнолітніх дітей. «Валентинівський стрілець» вже двічі притягувався до кримінальної відповідальності. Зокрема, у 2007 році за ст. 296 ч. 4 («Хуліганство») та у 2011 році – за ст. 263 ч.1 («Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами»). Обидва рази відбувався штрафом у розмірі 2000 та 4000 гривень.

Цього разу у судовій залі Корягін повністю визнав свою провину та погодився з цивільним позовом обласної клінічної лікарні. Зважаючи на такі обставини, прокурор запропонував обмежитися допитом підсудного та дослідити матеріали кримінального провадження без допиту свідків. Коли усі сторони погодилися з пропозицією обвинувачення, «валентинівський стрілець» виклав свою версію подій 14 лютого цього року.

Так, у День святого Валентина, приблизно о 18.00, товариш Корягіна Костянтин О. відвіз його у кафе на Калуській трасі. «Ми домовилися, що через деякий час він мав мене звідти забрати. Приблизно о 23-ій годині він за мною заїхав, і ми вирішили зайти в один з нічних закладів», - розповів підсудний. Хлопці зайшли в «DJ Cafe», і Корягін побачив свою знайому Аню П. – дівчину, яку нібито захищала потерпіла. Мовляв, напередодні інциденту підсудний познайомився з нею у нічному клубі «Panorama Plaza», пригостив її коктейлем і вони разом поїхали у клуб «Ельдорадо». «Коли я зайшов у кафе, я побачив цю дівчину, привітався з нею і привітав її зі святом (Днем святого Валентина - ред.). Вона спочатку сказала, що не пам’ятає мене, просила нагадати, коли ми з нею познайомилися», - розповів обвинувачений.

За словами Віктора Корягіна, дівчата перебували у стані алкогольного сп’яніння. Однак конфлікту ніякого не намічалося. «Тут Вікторія Пилипів підійшла до мене і смикнула за рукав куртки, сказала, що ніхто ні з ким не знайомиться», - сказав він. Мовляв, потерпіла виражалася нецензурною лайкою і сказала, щоб Корягін йшов геть. Після словесної перепалки пудсудний з постраждалою відійшли вбік «поговорити». «Коли ми відійшли, вона почала нецензурно до мене виражатися, говорити такі слова, яких, повірте, я ніколи у свій бік не чув, - виправдовувався він. - В якийсь момент у пориві гніву, я не можу пояснити як, стався цей постріл. Я не можу пробачити собі цей вчинок».

 

Зізнався і покаявся

«Валентинівський стрілець» розповів, що не відразу усвідомив те, що вчинив. Мовляв, після вистрілу він півтори-дві години блукав у скверику біля вокзалу, а відтак вирішив повернутися на місце злочину та дізнатися, що сталося з дівчиною, в яку він вистрілив. Коли повернувся, побачив біля «DJ Cafe» працівників міліції та компанію молодих людей. «Я підійшов і спитався: що сталося? Мені відповіли, що вистрелили в дівчину і її забрала швидка. Я поцікавився, що з нею, і мені сказали, що вона жива. Я навіть не думав, що травматична зброя може завдати таких серйозних травм», - сказав «стрілець».

Дізнавшись, що Вікторію відвезли до лікарні, зловмисник зв’язався зі своїми  рідними і попросив компенсувати потерпілій витрати на лікування. Сам найняв таксі і поїхав до Чернівців. Підсудний зізнається, що за час його відсутності його рідні продали деяке майно, щоб відшкодувати збитки постраждалій. Мовляв, переховуватися він не мав наміру, лише хотів перечекати, поки його сім’я збере необхідну суму грошей. «За те, що сталося, я щиро каюся. Я як мужчина не мав права такого робити», - завершив своє зізнання Корягін.

Прокурор почав допит підсудного на диво толерантно, поцікавився, який у нього стан здоров’я. Той відповів, що хворіє бронхіальною астмою, турбує серце. «Я перебуваю зараз за ґратами. Немає свіжого повітря. Який у мене може бути стан здоров’я?» - нарікає підсудний.

Корягін також зазначив, що того дня не вживав ні алкоголю, ні наркотичних речовин, оскільки займається спортом. Пістолет придбав у хлопця на ім’я Тарас, з яким займався у спортивному залі. Мовляв, Тарас збирався виїжджати за кордон і запропонував придбати зброю. «У мене є багато знайомих, які займаються валютними операціями. Вони звертаються до мене з проханням гарантувати перевезення великих сум грошей», - мотивує необхідність придбання пістолета Корягін.

Перед трагедією підсудний нібито якраз перевозив гроші і на момент скоєння злочину мав при собі приблизно 80 тисяч гривень. За ці гроші жив півтора місяця, доки переховувався від правоохоронців. Адреси квартир, на яких жив, знаходив в Інтернеті. Підсудний переконує, що ніхто з його знайомих не допомагав йому з пошуком житла. Після декількох уточнюючих запитань прокурор зазначив, що покази підсудного дещо відрізняються від свідчень потерпілої. «Валентинівський стрілець» ще раз підтвердив свої слова, що саме Пилипів його спровокувала на злочин агресивною поведінкою, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння. Буцімто він відчував різкий запах алкоголю. Втім, подробиці розмови з Пилипів Корягін відмовився передати. «Я знаю, що винуватий, і не хочу на неї наговорювати. Я знаю, що дівчина постраждала», - сказав підсудний.

Після завершення допиту суд виніс ухвалу про продовження запобіжного заходу - тримання під вартою підсудного до 1 жовтня 2013 року. На наступному засіданні, яке відбудеться у вересні, суд розгляне характеризуючі дані підсудного та, ймовірно, перейде до дебатів. Нагадаємо, що Корягіну загрожує до 15 років позбавлення волі.

 

Марія ГАВРИЛЮК, "Галицький кореспондент"