У Ризі схвалили декларацію: Про візовий поступ України скажуть у кінці року


Євросоюз готовий розпочати процедуру надання українським і грузинським громадянам безвізового режиму за умови позитивних пропозицій Єврокомісії, які очікуються наприкінці 2015 року.

Про це йдеться у спільній декларації саміту Східного партнерства, схваленій у п'ятницю в Ризі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Вони (глави держав та урядів країн ЄС - ред.) вітають прогрес, зроблений Грузією і Україною відносно імплементації планів з візової лібералізації, як зазначено у доповіді Єврокомісії про прогрес. Вони очікують на завершення Україною і Грузією імплементації 2-ї фази планів дій з візової лібералізації, коли будуть виконані усі критерії та необхідні реформи, та вітають готовність Єврокомісії надати якнайбільшу підтримку Україні і Грузії в імплементації їхніх планів дій, а також її намір доповісти про прогрес України і Грузії до кінця 2015 року», - йдеться у документі.

Наголошується, що виконання усіх критеріїв може дозволити завершити процес візової лібералізації, і тоді Єврокомісія запропонує Європарламенту і Раді ЄС виключити для українських і грузинських громадян візові вимоги відповідно до законодавства ЄС.