У США створили пластир від грипу


У США випробовують пластир із вакциною проти грипу, який у майбутньому може замінити традиційні уколи

Про це повідомляє ВВС.

Пластир винайшли вчені з університету штату Джорджія та університету Еморі. Він може з'явитися в продажу в США вже за кілька років.

Пластир містить капсулу з вакциною, а на тому боці, що прилягає до шкіри, розташовані маленькі голки. Коли пластир використовують, голки вводять вакцину під верхній шар шкіри та розчиняються.

На думку розробників пластиру, він може допомогти людям, у яких немає можливості робити щеплення традиційним методом. Це люди, які страждають на трипанофобію (страх уколів), а також маленькі діти, яким голки часто не подобаються.

Пластир може допомогти при масовій вакцинації в бідних країнах завдяки тому, що може зберігатися майже в будь-яких умовах - його не треба класти в холодильник.

Ще одна перевага пластиру - відсутність болю при вакцинації. Пластир досліджували на сотні волонтерів, частині з яких паралельно зробили звичайні уколи. Уколи виявилися набагато більш болючими, а у тих, кому ставили тільки пластир, побічні ефекти не перевищували легкого свербіння.

"Ми можемо собі уявити, що він буде використовуватися для вакцинації на дому або навіть надсилатися поштою", - сказала одна з розробників пластиру, доктор Надін Руфа.

Голки, що розчиняються, дозволяють без небезпеки викидати пластир у домашнє сміття, на відміну від шприців.