У СТЕК критична ситуація з підготовкою до опалювального сезону


Голова Нацкомісії з регулювання електроенергетики Дмитро Вовк називає критичною ситуацію з забезпеченням газом об’єктів теплової енергетики.

Про це йдеться в його листі на ім’я прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, повідомляє Галка з посиланням на Економічну Правду.

“За інформацією, яка є в розпорядженні комісії, на сьогодні існують виробники теплової енергії, з якими НАК “Нафтогаз України” не підписав договору поставки природного газу”, – говориться в листі.

Там же вказується, що “Нафтогаз” часто відмовляється оформляти акти приймання-передачі газу з підприємствами ТКЕ.

“Врегулювання ситуації, що склалася вимагає консолідації зусиль органів державної влади, в тому числі прийняття необхідних рішень Кабміну, з метою стабільного проходження опалювального сезон 2017-2018 рр.”, – пише Вовк.

За даними ЕП, основою конфліктних ситуацій між “Нафтогазом” і підприємствами ТКЕ є несвоєчасна оплата останніми відпущеного їм газу.

Минулого тижня НАК поширив повідомлення, в якому говорилося про списання 385 мільйонів гривень і реструктуризації 680 мільйонів гривень боргів підприємств теплоенергетики за використаний газ. Газові та енергетичні компанії України, серед яких “Станіславська теплоенергетична компанія”, надіслали у відповідальні установи звернення з пропозиціями з метою недопущення зриву опалювального сезону 2017\2018.

“Напередодні початку нового опалювального сезону НАК вживає активних заходів для врегулювання заборгованості підприємств теплоенергетики за використаний природний газ. Одним з дієвих інструментів врегулювання питання заборгованості підприємств ТКЕ комунальної форми власності є реструктуризація боргу”, – йдеться в повідомленні.

У березні цбого року Кабмін своєю постановою №187 затвердив “Положення про покладання спеціальних зобов’язань на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення громадських інтересів”.

Відповідно до нього, зобов’язання щодо постачання газу підприємствам теплової енергетики покладені на НАК “Нафтогаз України”. Але в цьому ж документі вказується, що “при наявності заборгованості та неналежних розрахунків виробника теплової енергії, “Нафтогаз” має право не поставляти газ споживачеві-боржнику”.