У Тисмениці розкопали поховання часів Середньовіччя


Фахівці КП «Пам’ять», на звернення місцевої влади та німецької спілки по догляду за військовими похованнями, розшукали ціле німецька кладовище у Тисмениці.

Щоб локалізувати поховання, працівники КП «Пам’ять» поспілкувалися зі свідками подій. Зокрема, велику допомогу надали мешканці Тисмениці Роман Пішак, Неоніла Пірановська, Богдан Тарнавський та Богдан Коцький.

Директор КП «Пам’ять» Василь Тимків розповів «Вікнам»:

У 1944 році у самому центрі Тисмениці був розташований військовий німецький госпіталь. Поблизу нього здійснювалися поховання як німецьких вояків, які померли під час лікування, так і тих, кого довозили з фронту. Основний період поховань — весна-початок літа 1944 року. Але поховання були знищені внаслідок прокладання мереж: там шість разів прокладали підземні кабелі, двічі — газопровід, будувала каналізаційну мережу і водопровід.

За документальними свідченнями, на кладовищі було поховано 70 осіб, проте очевидці говорять про понад сотню поховань.

Так, розкопуючи німецький цвинтар, фахівці КП «Пам’ять» натрапили на більш давні поховання, каже Василь Тимків:

У нижніх шарах грунту, під мережами, на глибині понад два метри, ми зафіксували поховання періоду середньовіччя. Але тут ділянку ми ще не досліджували.

Раніше йшлося, що калушанин ідентифікував прізвища 289 осіб на цвинтарі часів Першої світової війни. П’ять днів присвятив ідентифікації написів на бетонних хрестах старого цвинтаря, де поховані загиблі під час Першої світової війни.