У Вигодському лісгоспі відбулися навчання з пожежної безпеки


Нещодавно на території автотранспортного цеху ДП «Вигодський лісгосп» під керівництвом головного інженера Ігоря Заяця та провідного інженера з ОП і ТБ Ігоря Кузіва відбулися планові навчання лісівників з пожежної безпеки.

Основні види первинних засобів пожежної безпеки: вогнегасники, пожежні щити з інвентарем і ящиками з піском відносяться до первинних засобів пожежогасіння. Використання цих засобів для гасіння пожежі допускається тільки при знанні і виконання інструкцій з пожежної безпеки.

Відомо, що з невеликим спалахом на початковій стадії можна впоратися за допомогою відра води, але якщо загорання поширилось на велику площу, то для виходу з критичної ситуації важливо заздалегідь продумати свої дії, знати якими з підручних засобів можна скористатися для гасіння пожежі – це і було основним завданням навчання з гасіння умовної пожежі, що спалахнула на території АТЦ.

До первинних засобів пожежної безпеки відносяться вогнегасники. Про особливості їх застосування розповів головний інженер Ігор Заяць. За словами Ігоря Антоновича при застосуванні вогнегасників необхідно не тільки дотримуватися вимог інструкції для даного типу вогнегасника, але й добре оцінити ситуацію для конкретного типу пожежі. Заздалегідь вивчити інструкцію до відповідного типу вогнегасника. До прикладу, у ДП «Вигодський лісгосп» застосовуються порошкові вогнегасники, що є у кожному лісництві та в офісі контори лісгоспу.

Порошкові вогнегасники працюють на енергії стисненого газу, заздалегідь закачаного у вогнегасник і під тиском газу викидають порошок на вогнище спалаху. В якості газу можуть використовуватися азот, вуглекислий газ або навіть звичайне повітря. Для запуску заповненого порошкового вогнегасника необхідно, тримаючи вогнегасник за рукоятку, зірвати пломбу, висмикнути чеку і, направивши шланг-розпилювач на вогнище пожежі, натиснути на важіль запуску.

Наближатися до вогнища спалаху слід так, щоб не потрапити під вплив вогню та диму. При вітряній погоді необхідно підходити з невітряної сторони.

Струмінь вогнегасної речовини з вогнегасника необхідно спрямувати не на язики полум'я, а на палаючу речовину, у нашому випадку на автомобільні шини.

Якщо осередок загорання має велику площу і є кілька вогнегасників, то при наявності потрібної кількості людей ефективніше використовувати відразу кілька вогнегасників, а не використовувати їх по черзі. Після гасіння слід пам'ятати, що полум'я може розгорітися повторно, тому необхідно гасити вогнище до повного припинення тління. Після використання всі вогнегасники підлягають перезарядці.