У яких країнах досі застосовують смертну кару: Вражаючі факти


Сьогодні Міжнародний день боротьби за скасування смертної кари. Цей страшний вид покарання давно не діє в Україні, однак є низка країн, серед яких і цивілізовані, де смертну кару досі застосовують.

Редакція 24 Каналу зібрала для вас вражаючі факти про смертну кару: історія і сучасність.

Смертна кара у світі


Де у світі досі застосовують смертну кару: карта

Сучасні види смертної кари:

Газова камера
Електричний стілець
Обезголовлювання
Побиття камінням
Повішення
Розстріл
Смертельна ін'єкція

Смертна кара в Україні

Смертна кара була офіційним покаранням у СРСР. Але зі здобуттям незалежності Україні треба було вирішити: залишити чи назавжди забути про цей вид покарання. Суперечки точилися довго, адже 90-ті роки були нелегкими.

Протягом 1990-2000 років в Україні смертна кара існувала "як виняткова міра покарання". Здійснювалася вона у вигляді розстрілу. Такий вид покарання можна було отримати за особливо небезпечні злочини проти держави, проти життя, правосуддя, за воєнні злочини. Таке рішення міг прийняти лише Конституційний Суд. Спочатку на виконання таких вироків було накладено мораторій.

У 1999 році активно заговорили про те, що смертна кара суперечить Конституції України. Тож за рік її офіційно скасували. І смертна кара зникла з Кримінального кодексу. Щоправда, КПУ намагалася повернути міру покарання і навіть зареєструвала відповідний законопроект. Але їм не вдалося просунути свою ідею.

Росія і смертна кара

У Росії, як і в нас, після розпаду СРСР довго точилися суперечки, що ж робити зі смертною карою. Востаннє цей вид покарання тут застосували у 1996 році. Після цього в РФ ввели мораторій, за це Росію запросили до Ради Європи.

Смертна кара в Білорусі

Білорусь – єдина в Європі та на пострадянському просторі держава, в якій досі діє смертна кара.

У 1994 році, коли в Білорусі ухвалювали першу Конституцію, депутати не наважилися забрати пункт про смертну кару. До речі, у законі на той час не було альтернативи для найстрогішого покарання, пожиттєве ув’язнення з’явилося в Білорусі у 1995 році. Ще за рік Лукашенко провів свій знаменитий референдум. Аби приховати, що основна мета референдуму – узурпація влади, серед запитань було питання про приватну власність на землю і власне смертну кару. За результатами, понад 80% опитаних начебто висловилися проти скасування смертної кари.

Смертна кара в Білорусі проводиться тишком-нишком. Офіційні дані знайти вкрай важко. Часто-густо розстріл відбувається до розгляду оскарження. Комітет із прав людини ООН постійно наголошує, що влада Білорусі порушує безліч прав людини під час виконання смертної кари. Ще один вражаючий факт: родичам не повідомляють, коли й де засудженого було страчено, їм не видають тіло, розстріляних ховають таємно.

На всі закиди правозахисників і цивілізованого світу Лукашенко заявляє, що смертна кара – це вибір самих білорусів. Однак скасувати цей вид покарання він може за допомогою одного указу, це передбачено Конституцією.

Смертна кара у Китаї

Китай є світовим лідером за кількістю страчених ув’язнених. Вирок засудженим приводиться у виконання через розстріл або введення смертельної ін’єкції. Тут смертний вирок можна отримати за такі злочини як зберігання наркотиків, стан алкогольного сп’яніння в аварії, де загинули люди і т.д.

Влада Китаю, попри доволі часте винесення цього покарання, прагне зменшити кількість страт. Так, з 2006 року вища міра покарання повинна бути затверджена Верховним народним судом КНР. З 2011 року смертну кару скасували за економічні злочини. Також звільнили від цього виду покарання людей, старших 75 років, підлітків та вагітних жінок. Щоправда, останніх можуть змусити зробити аборт.

Згідно з Кримінально-процесуальним кодексом Китаю, публічні страти заборонені. Однак численні відео в мережі доводять протилежне. Схоже, в Китаї з профілактичною ціллю таки проводять привселюдні страти.

Смертна кара у США

У країні, яка, здавалось би, є зразком демократії, смертна кара застосовується у 38 штатах! Тут найчастіше застосовують смертельну ін’єкцію або електричний стілець. Ув’язнений має право замовити будь-яку страву перед стратою.

Смертна кара США
Це замовлення перед смертною карою у США

Інші країни

Буденною справою смертна кара залишається у багатьох східних країнах. Афганістан, Ірак, Іран доволі часто використовують цей вид покарання. А в Саудівській Аравії досі страчують за допомогою відсічення голови… Тут також нерідко відбувається самосуд, за який ніхто не несе відповідальності.

Смертна кара також застосовується у низці африканських і середньоазіатських держав.

Є країни, в яких вирок виконують за допомогою повішення. Так карають у Японії, Малайзії, Сінгапурі. У Південно-Східній Азії ув’язненому можуть винести смертельний вирок за зберігання наркотиків.

Відмова від смертної кари

У світі з кожним роком спостерігається тенденція до скорочення застосування і повної відмови від смертної кари. За даними "Amnesty international", у 2015 році загалом у світі було страчено 1634 людини в 25 країнах (це рекордна кількість виконання смертних кар з 1989 року).