У закладі на Прикарпатті, де отруїлися іноземці, виявили серйозні порушення


Сьогодні в облдержадміністрації відбувся брифінг для ЗМІ з приводу отруєння туристів в одному з відпочинкових закладів Верховинського району.

Нагадаємо, у Верховинському районі 24 липня виявлено харчову токсикоінфекцію у 13-ти туристів, серед яких були іноземці, в тому числі і неповнолітні. Згодом до Верховинської ЦРЛ поступили ще 23 особи, інофрмує прес-служба ОДА.

Як повідомив Микола Стовбан, станом на 26 липня 36 осіб (з них 30 дітей) перебувають в інфекційному відділенні Верховинської ЦРЛ. Наразі симптоми гострої інтоксикації знято, стан хворих задовільний.

Відтак департаментом охорони здоров’я ОДА сформована спеціальна комісія, а до Верховини, крім спеціалістів ГУ Держпродспоживслужби, для консультування направлено фахівців-інфекціоністів та обласного дитячого педіатра.

За словами начальника головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Романа Гурського, у закладі в с. Красноїлля Верховинського району, де відпочивали туристи, встановлено ряд порушень. Зокрема, він не був зареєстрований належним чином і на мав дозволу на надання послуг з харчування. Серед системних порушень – відсутність у працівників, які готували їжу, санітарних книжок з відмітками про проходження медичного огляду, не було супровідних документів на продукти харчування, не проведено зонування кухні, порушені правила товарного сусідства. А приміщення туристично-відпочинкового комплексу не пристосовані для відпочинку дітей: тут немає постійного медичного працівника, не створені відповідні умови.

Працівниками ГУ Держпроспоживслужби в області взято проби для проведення бактеріологічних досліджень, результати яких будуть оприлюднені до кінця тижня. На їх основі буде оформлено відповідний акт та направлено у Нацполіцію. Відповідні протоколи також спрямують у суд для ухвалення рішення щодо діяльності закладу, де отруїлися люди.

Стовбан підкреслив, що в даний час немає нових скарг на харчові отруєння, а усі іноземці, батьки і діти, готуються до виписки.