У зоні відчуження може з'явитися потужна сонячна електростанція


Стартував офіційний конкурс Фонду державного майна України на оренду великої ділянки в Прип'яті для будівництва сонячної електростанції.

Про це повідомив заступник голови відомства Дмитро Парфененко у Facebook, пише Gazeta.ua

Конкурс спільно підготували ФДМ і Державне агентство України з управління Зоною відчуження.

"Разом з Державним агентством України з управління Зоною відчуження ми дуже ретельно цей конкурс готували і далі будемо робити все, щоб він відбувся на найвищому рівні", - наголошується в повідомленні.

Парфененко зазначив, що конкурс відбудеться 29 травня, однак заявки будуть прийматись з 10 по 22 травня. Під оренду на 49 років пропонують частину "Інженерної споруди системи охолодження об'єктів ЧАЕС" площею 2500 тис. м. кв.

"Стартова орендна плата за базовий місяць оренди (березень 2018) становить 14,17 тис. грн без ПДВ. Початковою орендною платою стане найбільший розмір орендної плати, запропонований учасником в конкурсній пропозиції у день проведення торгів", - написав Парфененко.

Також конкурс передбачає обов'язкові умови: так орендар має мати досвід в будівництві та експлуатації фотоелектричної сонячної електростанції потужністю не менше 50 МВт. За словами Парфененко, на відведеній ділянці в Прип'яті можна побудувати сонячну електростанцію потужністю в 100 МВт, якої вистачить для забезпечення 30 тис. домогосподарств.

"Ціле містечко! Важко переоцінити користь для екології, враховуючи, скільки надійшло б СО2 в атмосферу при виробництві такого ж обсягу електроенергії тепловими електростанціями", - підкреслив замісник глави Фонду.