У звіринці на Прикарпатті тваринам шукають хрещених батьків


Хрещених батьків для диких тварин шукають на Прикарпатті. Таку акцію оголосили у Центрі реабілітації звірів, який працює при Галицькому природоохоронному парку.

Нині тут опікуються майже півсотнею чотирилапих та птахів. Чотирьом із них вже поталанило знайти опікунів, які допомагають коштами або харчами, пишуть Подробності

Уже вісім років поранених диких тварин виходжують у Галицькому природоохоронному парку. Тут один із перших в Україні Центр реабілітації диких тварин. Це - рудий олень Цезар.

"Він у нас з 12 року. Попав в Центр маленьким оленятком. Буквально з пипки годували. Десь 4 місяці він пив коров’яче молоко", - пригадує начальник сектору Центру реабілітації диких тварин Андрій Гембарський.

А це - улюбленці малечі - аргалі, дикі гірські барани, прародичі домашньої вівці. Водяться у Альпах та Піренеях.

"У них великі очі і маленькі вушка. Вони водяться в гірських районах. Муфлон Європейський - в Європі, Альпах", - розповідає Андрій Гембарський.

Більшість тварин потрапляють сюди у тяжкому стані, часом на межі життя і смерті. Їх лікують і випускають на волю.

"В основному це є браконьєрство. Птахи є стріляні. Чого вже стріляти в сову і яструба? Ну, очевидно, просто летить та й стріляють", - не розуміє ветеринар Ірина Лисюк.

Уляна Семенчук вперше до звіринця приїхала місяць тому. Відтоді - постійна відвідувачка. А недавно вирішила стати хресною для лиса Микити, який разом із старожилкою Центру Алісою очікує поповнення у своєму рудому сімействі.

"Він скоро стане батьком. У них буде поповнення. Мені здалося, що їхня сім’я потребує зараз найбільше уваги", - впевнена хресна мати лиса Микити Уляна Семенчук .

Поталанило з хресними ще трьом мешканцям центру. Ініціаторка - працівниця парку Оксана Ісарик каже, що ідея визрівала давно, бо чотирилапим потрібні і харчі, і людське спілкування.

"От Цезар у нас поки що без турботи, його напарниці. Муфлони, у вовчиці є, сарна європейська - козуля", - перераховує фахівець з екоосвіти Галицького НПП Оксана Ісарик.

Нині у Центрі майже півсотні тварин та птахів. Та хижаки, яким щодня потрібне м’ясо.

"6-7 кг, на день, включаючи і рибу. Зернових кормів йде 9,5-10 кг. Це кожен місяць цифри міняються, бо тварини котрісь випускаються, щось поступає", - розповідає начальник сектору Центру реабілітації диких тварин Андрій Гембарський.

"Десь до 5 тисяч нам обходиться закупівля кормів. Немало, тому що це все йде з наших зароблених коштів", - каже директор галицького НПП Олег Гайдук .

Якщо вдасться знайти усім вихованцям хресних, які допоможуть бодай із харчами, у Центрі зможуть облаштувати вольєри для прийому нових тварин.