Угорщина заперечує домовленості з Україною щодо закону про освіту


У Міністерстві закордонних справ Угорщини заявили, що Київ і Будапешт ще не досягли якихось конкретних домовленостей щодо українського закону про освіту та звинуватили Україну в порушенні рекомендацій Венеціанської комісії.

Про це повідомляє «Дзеркало тижня». Відомо, що у четвер, 8 лютого, Томаш Менцер – офіційний представник МЗС Угорщини повідомив, що Україна, як і раніше, не виконує рекомендації Венеціанської комісії.

«Поки рано говорити про зміну позиції офіційного Будапешта, згідно з якою Угорщина блокує міжнародні ініціативи України до того моменту, поки не буде досягнуто згоди з усіх питань освітнього закону між українською владою й угорцями Закарпаття» – додав представник угорського зовнішньополітичного відомства.

Проте Менцер визнав, що консультації на рівні міністерств тривають, але про конкретні домовленості говорити поки рано.

Втім, раніше заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар за підсумками зустрічі в Ужгороді із заступником міністра зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Левенте Модерою інформував, що Київ і Будапешт досягли порозуміння в мовному питанні, а міністр освіти Лілія Гриневич наголошувала на тому,  про Україна готова  врахувати рекомендації Венеціанської комісії та продовжити перехідний період «мовної статті» в новому законі «Про освіту» до 2023 року.

Члени Венеціанської комісії завили, що не поділяють точку зору Угорщини, що навчання для нацменшин має проводитися лише угорською та визнало право України перейти до змішаної системи викладання.

Також,  Угорщина вимагає від України юридичних гарантій, що закон «Про освіту» не впровадять без попереднього досягнення компромісу з угорською громадою щодо суперечливих питань.