Україна не може відкладати медичну реформу - Представництво ЄС


Наступного тижня Верховна Рада розгляне два законопроекти про реформу охорони здоров'я №6327, №6604.

Прийняття цих документів дасть змогу активізувати зміни в системі, зробити належну систему охорони здоров'я доступною для всіх громадян та підвищити її прозорість та ефективність. Про це йдеться в заяві Представництва ЄС в Україні, оприлюдненій у мережі Facebook.

"Реформи вже давно відкладаються, і зараз надзвичайно важливо братися за застарілу та неефективну систему охорони здоров'я, успадковану від радянського минулого, яка не здатна надавати задовільні послуги та потерпає від корупції та неефективності... Вирішення потреб усього населення подасть сильний сигнал до всіх громадян, а також продемонструє неухильне дотримання країною європейських стандартів. У цьому контексті ми вітаємо зусилля українського уряду зробити модернізацію системи охорони здоров'я України одним із основних його пріоритетів. Ми закликаємо всіх депутатів голосувати за ці два ключові законопроекти у формі, запропонованій урядом, на пленарному засіданні Верховної Ради наступного тижня. Реформи більше не повинні відкладатися. #голосуйзамедреформу #6327 #6604", - йдеться в заяві.

У Представництві наголосили, що показники здоров'я населення в Україні, зокрема такий як середня тривалість життя, залишаються одними з найгірших у Європі, водночас витрати є порівняно високими. 

Наголошується, що процес рефомування медичної галузі проводили багато європейських країн, і загалом це дозволило таким чином оптимізувати фінансування системи охорони здоров'я, щоб вивільнені кошти в цілому дозволили забезпечити населення кращим медичним обслуговуванням.