Україна переможе, так само, як перемогла Фінляндія


Перша асоціація, яка виникає з Фінляндією – це перше місце у списку рейтингу «The world's best countries» журналу Newsweek. Країна, що отримала свою незалежність у 1917 році, сьогодні вражає всіх своїм рівнем розвитку та високими стандартами життя.

Як меломан, я з дитинства захоплювався фінською музикою і фінськими виконавцями. Особливо мені були до вподоби гурти Bomfunk MC's, Rasmus та HIM. Також, мені дуже подобаються фінські краєвиди, природа Фінляндії. Асоціація з «фінською сауною» чомусь виникає в останню чергу.

Історія Фінляндії і України багато в чому схожа. Ми також намагались створити свою державу у 1917-му, проте тоді це нам вдалось зробити на дуже короткий проміжок часу. Після другої спроби – у 1991 році – ми, нарешті, проголосили державну незалежність, але по-справжньому будувати соборну державу доводиться тільки тепер.

На жаль, сьогодні ми це робимо, сплачуючи дуже високу ціну – життями патріотів України, у війні із сусідньою войовничою імперією, що має в рази більшу і краще озброєну армію. Так само відбувалось і з Фінляндією у 1939 році. Радянсько-фінська, або зимова війна СРСР із Фінляндією сьогодні практично до дрібниць відтворюється в Україні і називається, чомусь, «новою» і «гібридною».

В обох військових конфліктах Росія не оголошувала війни, натомість створювала маріонеткові «народні республіки» та бутафорні «народні армії», від імені яких воювали регулярні російські військові частини. В обох конфліктах втрати російських агресорів у рази перевищують втрати оборонців. В обох конфліктах марно сподіватись на міжнародну військову допомогу.

Але історія показує, що справедливість у будь-якому разі торжествує. Фінляндія вистояла, відбудувалась і досягнула стрімкого розвитку як в економіці, так і в культурній та гуманітарній сферах. Вона має один із найвищих рівнів життя у світі. Її музика – всесвітньо відома. Корпорація «Нокіа», заснована у Фінляндії, є найбільшим світовим виробником мобільних телефонів. Фінляндія веде перед також у розвитку системи інтернет.

Сьогодні Фінляндія посідає перше місце в рейтингу свободи слова у світі, за даними щорічної доповіді World Press freedom-2014, міжнародної організації «Репортери без кордонів». У той час, як Україна знаходиться лише на 127-й позиції. Нам, українцям, є чому вчитись у фінів.

Приклад цієї невеличкої північної країни додає нам оптимізму. Переконаний, Україна переможе, досягнувши небувалого рівня розвитку, і цей час невпинно наближається!

Дмитро Сінченко – координатор Всеукраїнської ініціативи «Рух державотворців»

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода