Українця повернуть додому після 17 років рабства в Азербайджані — поліція


Українські дипломати та поліція займаються поверненням громадянина України, який 17 років перебував у рабстві в Азербайджані.

Про це повідомив перший заступник глави Нацполіції України В'ячеслав Аброськін .пише Hromadske.ua

За його словами, українця звільнили у квітні 2016 року на тваринницький фермі у Баку, в ході поліцейської спецоперації.

«Починаючи з 1991 року чоловік регулярно приїздив до цієї країни задля сезонного працевлаштування. Орієнтовно у 1999 році він потрапив до працедавця, який, використовуючи фізичне насильство, змусив його до рабської праці», — повідомив Аброськін.

За його словами, чоловік 1952 року народження родом з Дніпропетровщини.

«17 років чоловік провів у рабстві. За цей час цього бідолаху неодноразово «перепродавали» для використання в якості працівника у домашньому господарстві», — додав він.

Заступник глави Нацполіції зазначив, що громадянин України пройшов тривалий курс реабілітації. «​Знайшли у вкрай тяжкому стані. Тривалий час він не міг ані розмовляти, ані адекватно сприймати дійсність», — написав він.

В Україні через 13 років після викрадення чоловіка визнали безвісти зниклим та зняли з обліку за місцем реєстрації.

«В березні 2017 року паспорт громадянина нашої країни для цієї людини був відновлений й наразі спільно з посольством України в Азербайджані займаємося його поверненням на батьківщину», — підкреслив Аброськін.

Причетним до незаконного позбавлення волі українця загрожує від 9 до 10 років в'язниці. Рідних у постраждалого не знайдено.