Українська поліція: якою вона буде?


В нашій області, як і у всій Україні, замість міліції з’явилася поліція. Адже в суботу, 7 листопада, набрав чинності закон «Про Національну поліцію України».

Правда його розкритикували чи не найбільше з усіх ухвалених останнім часом законів. Найчастіше закидали, що це, мовляв, переписаний старий закон про міліцію, в якому поміняли лише деякі терміни. Що на це можна сказати? Українці вміють і полюбляють критикувати те, з чим вони не згодні, ще до того, як воно запрацювало. Маю на увазі ставлення до тієї поліцейської структури, яка з’явилася в Україні ще до прийняття згаданого закону, — нової патрульної служби.

Автор цих рядків під час своєї діяльності журналіста-криміналіста доволі часто чув нарікання на міліцію, запевнення молодих, фізично розвинутих хлопців, що вони туди служити не підуть, щиро сміявся, коли читав про величезну кількість охочих працювати в якійсь патрульній службі, по суті, найменш престижному підрозділі структури МВС. Але яка там зарплатаѕ і вже за кілька місяців своєї роботи поліцейські патрульні попри всі негаразди та загальну увагу до них довели свою ефективність. Незабаром вони з’являться і в нашій області, і тоді зможемо зробити більш конкретні висновки.

Звісно, віднині ми не почнемо жити в новій правоохоронній системі. Адже передбачено доволі серйозний перехідний період і, як зазначив начальник УМВС в області полковник — поки що міліції — Віктор Шкутов, усі працівники пройдуть переатестацію і при цьому про них судитимуть не тільки за колишніми заслугами, а й за можливостями та вмінням працювати в нинішніх умовах, згідно з тими вимогами, які на часі. Відбудеться й скорочення відсотків на десять особового складу. 

Зазначимо, що Національна поліція України не заміняє собою чинне Міністерство внутрішніх справ. Найімовірніше, в його підпорядкування можуть перейти підрозділи, які займаються боротьбою з незаконним обігом наркотиків та торгівлею людьми. Чомусь вважають, що вони найбільш корумповані. В поліції ж залишаться основні структурні одиниці, котрі безпосередньо займаються розкриттям злочинів, — карний розшук, очевидно, слідство тощо. Водночас ті підрозділи, про які згадували вище, в реформованому вигляді залишаться і будуть, швидше за все, прямо підпорядковані МВС. 

Виходить, що у нас вибудовують щось подібне до американської правоохоронної структури, лише з тією різницею, що зберігається вертикаль влади і місцеві органи самоврядування й надалі не матимуть змоги конкретно впливати на своїх «копів». 
Зрештою, поживемо — побачимо. Наразі в найгіршій ситуації почуваються працівники нинішньої системи органів внутрішніх справ, котрі не знають, що їх очікує. Повірте, бачив їх розгубленість на власні очі. Хоча, як на мене, фахівцям нема чого перейматися, тим більше, що в результаті цієї реформи у них передбачено підвищення зарплати.
Підкреслю, що жодна правоохоронна структура не може існувати без силових підрозділів.

Передбачено появу спеціального корпусу оперативно-раптової дії, який складатиметься з трьох рівнів. У першому служитимуть найбільш фахові бійці, котрих задіюватимуть у спецопераціях, на другому рівні співробітники силового боку виконуватимуть такі функції, як, зокрема, охорона свідків, ну і третій рівень займатиметься охороною громадського порядку. Наскільки відомо, охочих там служити не бракує. 

Хоча, повторюю, ми не починаємо жити в новій правоохоронній системі, але саме громадяни можуть  вплинути на її формування. Вже згадана переатестація не може відбуватися без нашої участі. Скажімо, при УМВС в області існує Громадська рада, яка, переконані, повинна брати участь у цьому процесі. Може приймати звернення громадян з подальшою їх переадресацією керівництву і наша газета. Адже ні міліція, ні поліція не відірвані від людей. Працівники цих структур — вихідці з нас. і тепер маємо шанс сформувати те, що хочемо, і потім, якщо й будемо нарікати, то хіба що на самих себе.

Ігор Никорович, газета Галичина