Українського письменника зарахували до лику святих


Українська православна церква прийняла рішення про зарахування до лику святих українського письменника-полеміста Івана Вишенського.

Про це повідомляє центр інформації Української православної церкви, пише Gazeta.ua.

Під час засідання синоду були також затверджені іконописні зображення святих.

"Іван Франко, Пантелеймон Куліш дуже високо цінили його письмові доробки. Вважали, що він є одним з найвидатніших письменників XVII століття. Збереглося 16 послань преподобного Іоанна, які він писав з Афону, підтримуючи своїх православних співвітчизників. Іван Вишенський жив у важкий період для православних, які у той час перебували під владою католицької Речі Посполитої", - каже митрополит Антоній, керівник справами УПЦ МП.

УПЦ також прийняла рішення про зарахування до лику святих київського митрополитаІоанникія Руднєва, мощі якого зберігаються в Києво-Печерській лаврі.

Чин прославлення Івана Вишенського відбудеться 28 липня під час літургії на площі перед Успенським собором Києво-Печерської лаври.

Іван Вишенський - західноруський православний чернець, впливовий духовний письменник, антиуніатський публіцист і полеміст.

Він народився у місті Судова Вишня в Галичині (територія сучасної Львівської області). Точна дата його народження невідома, однак дослідники називають період між 1533–1550 рр. Іван походив з місцевого шляхетського роду Вишенських.

У його творах згадується "русь" як одна із самобутніх православних націй поряд із греками, албанцями, сербами, болгарами та ін.