Уряд схвалить проект Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться на ділянці "Олеська"


Кабінет Міністрів на своєму засіданні 30 жовтня 2013 року розгляне проект розпорядження «Про схвалення проекту Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки «Олеська».

Як пояснив на початку засідання Прем’єр-міністр України Микола Азаров, згідно із Угодою транснаціональна нафтогазова компанія «Шеврон» проінвестує 350 млн. дол. США в розвідку сланцевого газу у Львівській та Івано-Франківській областях. А загальні інвестиції у видобуток газу мають скласти більше 10 млрд. дол.

Буде створено 10-15 тисяч робочих місць. Додаткові надходження до бюджетів всіх рівнів за час реалізації проекту складуть кілька сотень мільярдів гривень. Щорічний видобуток газу за базовим сценарієм може досягти 8-10 млрд. куб м газу на рік.

«Таким чином, при успішній реалізації схвалених Урядом проектів із пошуку газу із нетрадиційних джерел, Україна може повторити успіх США, які за рахунок видобутку сланцевого газу знизили ринкові ціну природного газу на внутрішньому ринку з 460 дол. за тисячу кубічних метрів в2007 році до поточного рівня в 110-120 дол. зараз. Вже на початку наступного десятиліття Україна із імпортера може перетворитися на експортера газу в Європу», - наголосив Микола Азаров.