В адміністрації Обами сказали, якою бачать Україну


В Україні має бути верховенство права і відповідальність влади.

Про це "Голосу Америки" сказали американські посадовці, які опікуються українськими питаннями в адміністраціїБарака Обами, передає Gazeta.ua

"Я б хотів бачити Україну через 5 років процвітаючою, демократичною і з більшим військовим потенціалом та можливістю захистити себе. Країною, яка самостійно може обирати напрямок розвитку – чи то євроінтеграційний вектор, чи то будь-який інший, який громадяни України оберуть за потрібний. А це означає проведення складних реформ сьогодні", – сказав заступник помічника міністра оборони США Майкл Карпентер. За його словами, складних рішень потребує, зокрема, економічна сфера.

"Тут і тарифи на електроенергію, і зміни в банківському секторі. А також – реформа в оборонній сфері. Важкі рішення повинні бути зроблені для оптимізації структури Генерального штабу", – зауважив американський посадовець.

Важкість реформ, пояснив він, полягає, по-перше, у скрутному фінансовому становищі, по-друге – народ має звикнути до нових правил, які впроваджуються.

"Але чесно мушу вам сказати, що усе це зводиться до одного суттєвого "але", і це – верховенство права. Якщо у вас не буде працювати закон, то усі ці зусилля з реформами просто не матимуть сенсу", - пояснив Карпентер.

"Україна наразі переживає складний політичний період. Можна відчути, що вона дуже розділена, дехто вже забуває про мрії революції, – сказала постійний представник США в ООН Саманта Пауер.

"Я лише закликаю український народ чітко зосередитися на завданнях та ідеях, за які вони стояли на Майдані. І щоб українська влада була відповідальною перед українським народом, щоб українські лідери робили те, заради чого в країні відбулася революція", - додала американський чиновник.

"Я думаю, що абсолютно можливо Україні через 25 років стати повністю європейською країною. Можливо, не в складі Європейського союзу, проте, близькою до цього. Країною, яка певною мірою успішна, суверенна, вільна. З Кримом чи без – я не знаю. Проте, український народ матиме змогу бачити майбутнє для себе", – зауважив координатор Держдепартаменту США з питань санкцій Деніел Фрід.

Він попереджає, що це майбутнє не буде ідеальним, але буде набагато кращим, ніж сьогодні.

Раніше новий посол США в Україні Марі Йованович заявляла, що США далі підтримуватимуть територіальну цілісність України.