В Апеляційному суді пояснили, чому змінили вирок франківським арабам-педофілам


Минулого тижня Апеляційний суд Івано-Франківської області виніс вирок у скандальній страві студентів-іноземців, що розбещували неповнолітню.

Як відомо, у грудні 2015 в Івано-Франківську розгорівся "сексуальний" скандал. Один із франківських активістів повідомив про розбещування студентами-арабами двох дівчаток 11 та 12 років. Франківські активісти заявляли, що поліція затягує справу і грозились іноземцям самосудом. Натомість представник арабської общини просив поліцію затримати винних, а франківців - не судити про всіх арабів через вчинок кількох. Пізніше правоохоронці затримали двох йорданців, яких вважали причетними до розбещування. Суд залишив їх під вартою на час слідства. А справу перекваліфікували як згвалтування. 23 листопада минулого року після дебатів суд врешті виніс вирок - 10 років за гратами кожному.

Втім, Апеляційний суд значно пом'якшив цей вирок. Зокрема один з підсудних отримав 4 роки, а інший 4 роки і 6 місяців позбавлення волі.

Сьогодні, у суді надали роз'яснення такого вироку. Як зазначається, з вироком суду першої інстанції не погодились;

- прокурор в частині невідповідності призначеного покарання за ч. 4 ст. 152 КК України;

- потерпіла та її законний представник в частині неправильної правової кваліфікації дій обвинувачених з проханням перекваліфікувати дії обвинувачених з ч. 4 ст. 152 КК України на ч. 1 ст. 155 КК України та пом’якшити покарання;

захисники обвинувачених в частині неправильної правової кваліфікації дій обвинувачених з проханням перекваліфікувати дії обвинувачених з ч. 4 ст. 152 КК України на ч. 1 ст. 155 КК України та пом’якшити покарання.

"Під час апеляційного провадження колегією суддів було перевірено обставини кримінального провадження та досліджені докази, необхідні для визначення правильності кваліфікації дій обвинувачених в межах апеляційних вимог.

Досліджені в судовому засіданні апеляційного суду докази, а саме пояснення потерпілої та її законного представника, пояснення обвинувачених, висновки комісійної комплексної судової психолого-психіатричної та судово-медичної експертиз, які узгоджуються між собою, у своїй сукупності та взаємозв’язку дозволили дійти обґрунтованого висновку з встановленням поза всяким розумним сумнівом факту відсутності фізичного або психічного тиску з боку обвинувачених під час статевих зносин.

Встановлення вказаного факту стало підставою для перекваліфікації дій обох  обвинувачених з ч. 4 ст. 152 КК України на ч. 1 ст. 155 КК України з призначенням найсуворішого виду покарання, визначеного санкцією частини цієї статті, на строк, ближчий до максимальної межі.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод «судове рішення проголошується публічно, але преса і публіка можуть бути не допущені в зал засідань протягом усього судового розгляду або його частини в інтересах моралі, громадського порядку в демократичному суспільстві, якщо того вимагають інтереси неповнолітніх або захист приватного життя сторін, або коли за особливих обставин публічність розгляду може зашкодити інтересам правосуддя» та згідно з ч. 2 п. 2 ст. 27 КПК України суд прийняв рішення про здійснення кримінального провадження у закритому судовому засіданні впродовж усього судового провадження та оголошення рішення у відсутності преси і публіки з метою захисту приватного життя неповнолітньої потерпілої та враховуючи особливості розгляду справи про злочини проти статевої свободи та статевої недоторканності особи", - передає прес-служба суду.

До теми: Одного із розбещувачів франківської неповнолітньої суд залишив під вартою на два місяці

Суд на розбещувачем франківських дівчаток буде закритим

Матір дівчинки з Франківська, яку розбещували студенти-араби, просить закрити справу.

Правоохоронці вважають, що інцидент з розбещенням неповнолітніх франківчанок стався через брак виховання

У франківській поліції кажуть, що іноземців, які розбещували неповнолітню було не 13

Франківці збирають підписи, щоб міська влада взяла під контроль справу про розбещення неповнолітніх студентами-іноземцями

Активісти погрожують влаштувати "полювання" на розбещувачів франківських дівчаток

Секс-скандал з неповнолітніми: Арабська община Франківська просить не судити про всіх через вчинок одного

В міському суді допитали свідків у справі зґвалтування іноземними студентами місцевої школярки

Франківські активісти переконані, що поліція затягує справу з розбещенням неповнолітніх арабами